SON DAKİKA
Hava Durumu

Snaver Seithalilev: Kırım Tatarları için konut inşa etme projesinin Şubat 2022'de başlaması planlanıyor

Snaver Seithalilev: Kırım Tatarları için konut inşa etme projesinin Şubat 2022'de başlaması planlanıyor

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2021 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2021 11:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Snaver Seithalilev: Kırım Tatarları için konut inşa etme projesinin Şubat 2022'de başlaması planlanıyor

Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakan Yardımcısı Snaver Seithalilev, Türkiye'nin desteği ile Ukrayna’nın farklı bölgelerinde Kırım Tatar iç sığınmacıları için inşa edilen konutlar hakkında açıklamalarda bulundu. Konuyu Kırım Haber ajansına değerlendiren Seithalilev, Herson ve Mıkolayiv’de konutların inşa edileceği arsalar konusunda anlaşmaya varıldığını ancak Kıyiv’de arazi arama sürecinin hala devam ettiğini belirtti.

Nisan 2021’de gerçekleştirilen Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nda, “Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ile Ukrayna Hükumeti Arasında Kırım Tatar Halkının Temsilcileri ve Ukrayna Vatandaşlarının Yararlanıcı Kategorileri İçin Konut Yapımı Alanında İşbirliğine Dair Çerçeve Anlaşması” imzalandı. Anlaşmaya göre, inşa edilen 500 daireden 450’sinin Kırım Tatarlarına, geri kalan dairelerin ise ülke içinde yerinden edilmiş kişilere ve terörle mücadele operasyonuna katılanlara teslim edilecek. Kırım Haber Ajansına konuşan Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakan Yardımcısı Snaver Seithalilev, Kırım Tatarları için inşa edilecek konut projesi çerçevesinde atılan adımları anlattı. İki gün önce konut inşa etme projesi ile ilgili Herson'da görüşmelerin yapıldığını belirten Seythalilev, "Görüşmelere tüm taraflar katıldı; Kırım Tatar halkını temsil eden Kırım Milli Refah Vakfı, bakanlık, yerel yönetim. Ayrıca görüşmeye Türkiye Başkonsolosu da katıldı. Söz konusu görüşmelerde ve daha sonra valilikte yaptığımız görüşmede bir kere daha inşaat için belirli bir arazinin seçildiği konusundaki tutumu teyit ettik ve bundan sonra, arazinin hazırlanması, inşaat sürecinin başlatılması için atılacak adımları konuştuk." diye konuştu.

"KIYİV'DE ARAZİ BULMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR"

Bakan Yardımcısı Seithalilev, Mıkolayiv'de de konutların inşa edileceği arazinin belirlendiğini ancak Kıyiv'de hala arazi konusunda anlaşmaya varılamadığını aktararak, "Kıyiv'de hala arazi arama süreci devam ediyor. Arazi bulunduktan sonra inşaat sürecine geçilebilir." dedi. 

Konutların Kırım Tatarları arasında nasıl paylaşılacağı sorusuna yanıt veren Seithalilev şunları söyledi :

Hükumetler arası anlaşmada, listelerinin Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ile işbirliği yaparak Kırım Milli Refah Vakfı tarafından hazırlandığı belirtiliyor. Puanlama sistemi oluşturulacak; süreç tamam açık ve şeffaf olacak." 

Projelerin başlama tarihi konusunda açıklama yapan Bakan, "Şubat'ta üst düzey stratejik toplantısı yapılacak, iki cumhurbaşkanı bir araya gelecek. Bundan dolayı bu inşa projeleri başlatma planımız var, daha sonra cumhurbaşkanları düzeyinde devam etmek için." diye belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.