SON DAKİKA
Hava Durumu

Büyükelçi ve siyasilerden Kırım Tatar sürgünü mesajı

Kırım Tatar Sürgününün 76. yıl dönümü dolayısıyla siyasilerin mesajlarını içeren bir video yayınlandı.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2020 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2020 16:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Büyükelçi ve siyasilerden Kırım Tatar sürgünü mesajı

Kırım Tatar Sürgününün 76. yıl dönümü dolayısıyla siyasilerin mesajlarını içeren bir video yayınlandı.

Kırım Haber Ajansı’nın (QHA) katkılarıyla hazırlanan bir video ile Kırım Tatar Sürgününün 76. yıl dönümü anıldı. Videoda siyasilerin 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ile ilgili mesajlarına yer verildi. Videoda, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga, Irak Türkmen Cephesi Başkanı, Irak Milletvekili Erşat Salihi, AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eski Devlet Bakanı, Milli Düşünce Derneği Başkanı Sadi Somuncuoğlu, Ukrayna Bursa Fahri Konsolosu Görkem Şehsuvar'ın mesajları yer aldı.

https://www.youtube.com/watch?v=kLhrsS4kOgM&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0GAqorZu0jkx9nQcjhJFIO-3GBRR-YfRgfRiXuWJwezoJymFB-q5OfgsE 18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.