SON DAKİKA
Hava Durumu

BM, Rusya ve ABD'yi Suriye'de sivilleri öldürmekle suçladı

BM, ABD öncülüğündeki koalisyon ve Rusya'nın Suriye'de düzenlediği hava saldırılarında çok sayıda sivil can kaybı yaşandığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2018 09:18
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2018 11:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM, Rusya ve ABD'yi Suriye'de sivilleri öldürmekle suçladı

Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'deki taraflar tarafından yapıldığı iddia edilen insan hakları ihlallerini araştırmak üzere yaklaşık 6,5 yıl önce kurduğu Suriye Soruşturma Komisyonu'nun hazırladığı raporunu açıklandı.

 

Katliamın sorumlusu Rusya

 

8 Temmuz 2017 - 15 Ocak 2018 arasındaki altı aylık dönemi kapsayan raporda, 13 Kasım 2017’de Suriye'nin kuzeyindeki Atarib kasabasında bir pazar yerine düzenlenen ve 84 kişinin hayatını kaybettiği, 150 kişinin yaralandığı saldırının ardında Rusya’nın olduğunu ve bunun savaş suçu sayılabileceğini ifade edildi.

 

Raporda, Suriye'deki Rus hava üssü Hmeymim'den kalktığı belirlenen uçağın bölgeyi güdümlü olmayan silahlarla vurduğu belirtildi.

 

Böylece BM komisyonu ilk kez Suriye'deki sivil ölümlerden doğrudan Rusya’yı sorumlu tutmuş oldu.

 

"Koalisyon sivilleri koruma yükümlülüğünü yerine getirmiyor"

 

Aynı rapora göre, ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı koalisyonun Mart 2017'de Rakka yakınlarındaki bir okula düzenlediği üç hava saldırısında ise 150 sivil hayatını kaybetti. ABD Savunma Bakanlığı o dönem söz konusu saldırılarda yaklaşık 30 militanın öldüğünü ve sivil can kaybı yaşanmadığını bildirmişti.

 

Saldırının yapıldığı alanda DAEŞ'li olduğuna dair kanıt bulunamadığı belirtilen raporda, koalisyonun siviller koruma yükümlülüğünü yerine getirmeyerek uluslararası hukuku ihlal ettiği duyuruldu.

 

Raporu açıklayan BM Soruşturma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, “Tüm taraflar savaş kurallarını tamamen hiçe saymanın suçunu paylaşıyor” dedi.

 

Uluslararası hukukun geniş anlamda ihlal edildiği belgelenen raporda, buna örnek olarak sivillerin “teslim olma ya da aç kalmaya” zorlandığı belirtildi. Raporda Esat yanlısı güçlerin Suriye’nin kuzeybatısında muhaliflerin elindeki bölgelerdeki hastane ve klinikleri bombaladığı kaydedildi.

 

Raporda, Esed rejiminin 18 Şubat’ta Doğu Guta’da başlattığı saldırılarla ilgili de bilgi yer aldı.

 

Raporun ilgili bölümünde, Doğu Guta’daki kuşatmada, “yasaklı silahların kullanılması, sivillere ve koruma altındaki yerlere saldırı düzenlenmesi, insanların açlığa mahkum edilmesi ve tıbbi tahliyelerin engellenmesi gibi yaygın savaş suçlarının” işlendiği kaydedildi.

 

BM raporu, hem Suriye'deki hem de diğer ülkelerdeki görgü tanıkları ve mağdurlarla yapılan 500 görüşme sonucunda yazıldı. Esed rejimi, araştırmayı yürüten BM görevlilerinin Suriye'ye girmesine izin vermemişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.