SON DAKİKA
Hava Durumu

Siyasi tutsak Emir Üsein Kuku, cezaevine sevk edildi

Rus mahkemesi tarafından 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatar hak savunucusu, siyasi tutsak Emir Üsein Kuku’nun Rusya’ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyetindeki cezaevine sevk edildiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2020 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2020 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Siyasi tutsak Emir Üsein Kuku, cezaevine sevk edildi

Rus mahkemesi tarafından 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatar hak savunucusu, siyasi tutsak Emir Üsein Kuku’nun Rusya’ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyetindeki cezaevine sevk edildiği bildirildi.

Kırım Dayanışması sivil teşkilatına açıklama yapan siyasi tutsağın eşi Meryem Kuku, avukat Yunus Refat’ın eşini ziyaret ettiğini bildirirken, "Emir Üsein şu an karantinada tutuluyor. Avukatla görüştüğü için çok mutlu oldu ve ailesine, halkına büyük selam iletti." dedi.

KUKU'NUN SAĞLIK DURUMU HİÇ İYİ DEĞİL

Meryem Kuku, eşinin sağlık durumunun kötüleştiği için büyük endişe duyduklarını belirterek, "Emir, uzun zamandır böbrek ağrısından şikayetçi. Kırım’da alıkonulurken böbreklerine vurulduğu için o zamandan beri ağrı çekiyor. Ağrılarına kesin bir teşhis konulmadı. Rostov-na-Donu’da alıkonulurken antibiyotik tedavisi gördü ama ağrıları geçmedi. Bunun dışında diz ekleminde bir neoplazma ortaya çıktı. Cezaevine sevk edilmeden önce ultrason çekilmişti. Baker kisti olduğu tahmin ediliyor. Ama hiçbir tedavi yapılmıyor. Dizlerini bükmekte zorlanıyor ve büyük ağrı çekiyor." diye konuştu.

KUKU'YA TERÖR ÖRGÜTÜ SUÇLAMASI

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri, 2016 yılının 11 ve 12 Şubat tarihlerinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da “terör örgütüne” mensup oldukları şüphesiyle birçok kişinin evinde arama yaptı. Yapılan aramalar sırasında birçok kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmı aynı gün serbest bırakılırken, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk, Enver Bekirov ve Muslim Aliyev mahkemeye çıkarıldı.

12 Şubat 2016’da işgalci “mahkeme” sözde “terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla” suçlanan Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev hakkında tutuklama kararı aldı.

8 Nisan 2016 tarihinde Rus kolluk kuvvetlerince, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Yalta bölgesi Kızıltaş (Krasnokamenka) köyünde aramalar düzenlendi; aramalar sonra Kırım Tatarları Refat Alimov ve Arsen Cepparov tutuklanmıştı. İki Kırım Tatarın davası daha önce alıkonulan Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev’in davasıyla birleştirilmişti.

İşgalciler Kırımlı Müslümanları güya “terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla” ayrıca güya “şiddet kullanarak iktidarı ele geçirme girişiminde bulunmakla” suçlandı.

Kasım 2019’da Rusya’nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan Güney Askeri Bölgesi Mahkemesi siyasi tutsakları Muslim Aliyev’i 19 yıl, İnver Bekirov’u 18,  Emir Üsein Kuku ve Vadim Siruk’u 12 yıl, Arsen Cepparov’u 7 yıl ve Refat Alimov’u 8 yıl hapis cezasına mahkum etti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.