SON DAKİKA
Hava Durumu

Savaşın başından bu yana 10 kişi Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkonuldu

Savaşın başından bu yana 10 kişi Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkonuldu

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2022 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2022 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Savaşın başından bu yana 10 kişi Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkonuldu

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlatmasından sonra işgalcilerin Kırım Tatar halkına uyguladığı baskılar arttı. İşgalci yönetim, savaşın 160 gününde en az 10 kişiyi Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkoydu.

Rus işgalciler, Kırım Tatarlarına baskı uygulamak için farklı bahanelere başvurmaya devam ediyor. Ukrayna’da oluşturma fikri uzun süredir tartışılan ve 24 Şubat 2022 tarihinden sonra resmi olarak Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine bağlı olarak kaydedilen Numan Çelebicihan Kırım Tatar taburu, Rusya’da 1 Haziran 2022 tarihinde “terör örgütü” olarak tanındı. Böylece Rus işgalci güçleri Kırım Tatarlarına baskıyı arttırmak için bir araç daha elde etmiş oldu. 

KrımSOS sivil toplum teşkilatı uzmanı Yevgen Yaroşenko, işgalcilerin savaşın 160 gününde en az 10 kişiyi Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkoyduğunu anlattı. Yaroşenko yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Geniş çaplı işgal saldırısının başlangıcından bu yana, işgal altındaki Kırım’da en az 10 kişi Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkonuldu. Bu kişilerden 7’sini Herson bölgesinde kaçırılarak Kırım’a getirildiği"

RUS İŞGAL GÜÇLERİ TEMMUZ AYINDA 2 KİŞİYİ DAHA KAÇIRDI

Rus işgal güçleri, Herson’a bağlı Geniçesk bölgesinde 21-22 Temmuz tarihlerinde Kırım Tatarı İgor Halilov ve Ukrayna Deniz Kuvvetleri Slavutiç gemisi eski komutanı Oleksiy Kıselyov’u kaçırdı. İkisinin de Akmescit tutukevinde alıkonulduğu ve Numan Çelebicihan Taburuna üye olmakla suçlandığı biliniyor.

NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR? GERÇEKTEN VAR MI?

Numan Çelebicihan Taburu oluşturma fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Ancak tabur resmi olarak sadece Rusya Ukrayna’ya geniş çaplı saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra resmi olarak kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi uzun süredir kullanarak Kırımlıları kovuşturuyor. 2022 yılından önce işgalciler aynı suçlamalar çerçevesinde Kırım Tatarları Edem Kadırov (4 yıl hapis cezası), Fevzi Sagancı (10,5 yıl hapis cezası), Dilaver Gafarov (9 yıl 10 ay hapis cezası) ve Nariman Mejmedinov (8 yıl hapis cezası), Mecit Ablamitov’u (6 yıl hapis cezası) mahkum etti.

RUSYA’DAN “TERÖR ÖRGÜTÜ” KARARI

Rusya Yüksek Mahkemesinin, 1 Haziran’da Numan Çelebicihan Taburu’nu “terör örgütü” olarak tanıdı.

RUSYA’NIN KARARI GAYRİMEŞRU

Rusya Yüksek Mahkemesinin, ilgili kararını değerlendiren  “Asker” sivil toplum kuruluşu başkanı, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkan Yardımcısı Lenur İslamov, “Rus mahkemelerinin kararları gayrimeşrudur. Bu saldırgan ve işgalci bir ülke. Mutlak kötülük. Numan Çelebicihan Taburu Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin bir parçası. Tabur 24 Şubat 2022 tarihinden sonra resmi olarak kaydedildi. Askeri birlik numarasına sahip olduk ve düşmanı bulduğumuz yerde yok edeceğiz.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.