SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'ya Kırım’da deniz suyu arıtma sistemi kurmak pahalıya patlayacak

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetimi, yarımadadaki su sorununu arıtma sistemleri inşa ederek çözeceğini ileri sürdü. Fakat uzmanlar, Kırım’da su arıtma sistemi inşa etmenin Rusya’ya çok pahalıya patlayacağını belirtiyor. Uzmanlara göre, Kırım’da deniz suyu arıtma sistemleri inşa etmek için Rusya yönetimi, savunma bütçesinin yaklaşık yüzde 25-30’unu harcayacak.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2021 22:55
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2021 22:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'ya Kırım’da deniz suyu arıtma sistemi kurmak pahalıya patlayacak

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetimi, yarımadadaki su sorununu arıtma sistemleri inşa ederek çözeceğini ileri sürdü. Fakat uzmanlar, Kırım’da su arıtma sistemi inşa etmenin Rusya’ya çok pahalıya patlayacağını belirtiyor. Uzmanlara göre, Kırım’da deniz suyu arıtma sistemleri inşa etmek için Rusya yönetimi, savunma bütçesinin yaklaşık yüzde 25-30’unu harcayacak.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi uzmanları, bugün çevrim içi olarak düzenlenen etkinlikte, “2015-2020 dönemi için işgal altında bulunan Kırım’daki iklim değişikliklerinin özellikleri, ekolojik durum, çevresel ve iklimsel izlemenin durumu” isimli araştırma raporunu sundu. Etkinlikte konuşan uzmanlar ,yarımadadaki çevre durumunun kötüleşmeye devam ettiğini belirtti. İşgalcilerin Kırım’daki su sorununu çözmek için yarımadada su arıtma tesislerini inşa etme iddialarını değerlendiren Kıyivo-Mogılyanska Akademisi profesörü, Ekoloji Uzmanı Yevgen Hlobıstov, "Kırım’da gerekli sayıda su arıtma sistemi inşa etmek için Rusya’nın, savunma bütçesinin yüzde 25-30’a denk gelen miktarda para harcaması gerekiyor. Rusya'nın bugün bu tür adımlar atması pek olası değil." ifadelerini kullandı.

Arıtma sistemlerinin kullanılabilmesi için elektrik kaynağı sorununun çözülmesinin gerektiğini belirten uzman Birleşik Arap Emirlikleri veya Suudi Arabistan’daki su arıtma sistemlerinde nükleer yakıtla çalışan kaynaklar dahil olmak üzere özel güç kaynaklarına sahip olduğuna dikkat çekti. Bunun dışında, deniz suyunun arıtılmasından sonra elde edilen tuzların depolama sorununa değinen Hlobıstov, "Arıtmanın yan ürünü çok tuzlu suyun de bir yerde saklanması gerekiyor. Şu an bunun için uygun bir yer yok. Karadeniz’e atmaya düşünebilirler. Fakat bu bölgede yaşanabilecek büyük ekolojik felakete yol açabilir." diye kaydetti. Bilindiği üzere işgalciler, aralık ayında Sak bölgesinde su arıtma sistemini inşa etme hazırlık çalışmalarının başladığını duyurdu.

PUTİN’DEN KIRIM’DA SU ARITMA TESİSİ İNŞA ETME TALİMATI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla işgal edilen Kırım’daki su sorununu çözmek için yarımadada, deniz suyu arıtma tesisinin inşa edileceği bildirildi. Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, 25 Eylül 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, Rusya Hükumetinin Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte deniz suyu arıtma tesisi inşa etme kararı üzerinde çalıştığını ifade etti.

RUSYA, KIRIM’DAKİ ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YARIMADANIN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.

Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı.

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.