SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya’nın Ukraynalı siyasi mahkumları ve Kremlin rehinelerini serbest bırakması için protesto

Kremlin tarafından yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşları siyasi tutsakların akrabaları ve insan hakları aktivistleri tarafından Ukrayna Cumhurbaşkanlığı yakınlarında "Kremlin rehinelerinin hayatı oyuncak değil" adlı miting gerçekleştirildi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy ve ABD Başkanı Biden'ın görüşmesi öncesinde gerçekleştirilen eylemde, yetkililer Rusya'nın işgali altındaki Kırım'da yasadışı olarak alıkonulan ve hüküm giymiş kişilerin serbest bırakılması için Rusya'ya baskı yapmanın yollarını bulmaya çağrıldı.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2021 20:30
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2021 20:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya’nın Ukraynalı siyasi mahkumları ve Kremlin rehinelerini serbest bırakması için protesto

Kremlin tarafından yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşları siyasi tutsakların akrabaları ve insan hakları aktivistleri tarafından Ukrayna Cumhurbaşkanlığı binası önünde "Kremlin esirlerinin hayatı oyuncak değildir" adlı miting gerçekleştirildi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy ve ABD Başkanı Biden'ın görüşmesi öncesinde gerçekleştirilen eylemde, yetkililer Rusya'nın işgali altındaki Kırım'da yasa dışı olarak alıkonulan ve hüküm giymiş kişilerin serbest bırakılması için Rusya'ya baskı yapmanın yollarını bulmaya çağrıldı.

Rus işgali altındaki Kırım ve Donbas (Donetsk ile Lugansk) bölgelerinde işgalciler tarafından alıkonulan siyasi mahkumların yakınları ve aktivistler, dün Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi yakınlarında Ukrayna Devlet Başkanı Volodımır Zelenskıy ve ABD Başkanı Joseph Biden'ın 31 Ağustos'ta gerçekleştireceği görüşme öncesinde eylem düzenledi. Eylemciler, iki ülkenin liderlerini, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığı sonucunda Rus işgali altında bulunan Ukrayna topraklarında yasa dışı olarak alıkoyulan ve hüküm giymiş Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakması için Rusya'ya baskı yapmanın yollarını bulmaya çağırdı. ZMINA İnsan Hakları Merkezi, İnsan Hakları Enformasyon Merkezi Başkanı Tatyana Peçonçik'e konuya ilişkin bilgi verdi.

YETKİLİLERE ÇAĞRI: BU İNSANLARI SERBEST BIRAKMANIN YOLLARI BULUNMALI

30'dan fazla kişinin yer aldığı eylemde şu ifadelere yerildi:

"Bugünkü eylemimiz, Zelenskıy'ın Amerika Birleşik Devletleri ziyareti ve Biden ile görüşmesi ile aynı zamana denk geliyor. 31 Ağustos'ta yapılması planlanan bu toplantının arifesinde, vatandaşlarımızın hâlâ Kremlin'de alıkonulduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu insanları serbest bırakmanın yolları bulunmalı."

İnsan Hakları Enformasyon Merkezi Başkanı Tatyana Peçonçik, insan hakları aktivistlerinin verilerine göre, şu an işgal altındaki Kırım'daki ve Rusya Federasyonu'ndaki hapishanelerinde en az 124 Ukrayna vatandaşı yasa dışı olarak alıkonulduğunu anlattı. Ayrıca Peçonçik, Ukrayna Güvenlik Servisine (SBU) göre, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti olarak adlandırılan bölgelerde sivil ve asker olmak üzere toplamda en az 276 Ukrayna vatandaşının esir tutulduğunu da açıkladı.

Eyleme katılanlar, "Pes etmezler-Biz vazgeçmeyeceğiz. Kremlin tarafından alıkonulan siyasi tutsaklara özgürlük", "Sayın Cumhurbaşkanı, Siyasi Tutukluların Korunmasına Dair Kanun nerede?" yazılı pankartlar taşıdı. Eylemciler, işgalciler tarafından yasadışı bir şekilde alıkonulan ve hapsedilen insanların görüntülerini de sundu. Eylemciler ayrıca alana, "Akmescit (Simferopol)", "Lugansk" ve "Donetsk" yazılarını içeren Ukrayna haritasını serdi.

EYLEMCİLERİN TALEPLERİ

Aktivistler eylem sırasında, Rusya'nın işgali altındaki Kırım'da ve işgal edilen Donetsk ile Luhansk bölgelerinde yasa dışı şekilde alıkonulan ve hüküm giyen Ukrayna vatandaşları konusunu görüşmeler sırasında gündeme getirmeleri talebi de dahil olmak üzere Zelenskıy ve Biden'a yönelik talepleri okudular. Öte yandan aktivistler, Zelenskıy ve Biden'den, işgal altındaki Donbas (Donetsk ile Lugansk) bölgelerinde yasa dışı olarak alıkonulanlara uygun tıbbi bakımının sağlanması amacıyla Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin temsilcilerine engelsiz erişime izin verilmesi ve esir tutulan herkesin serbest bırakılması için, Rusya'ya ve onun denetimindeki işgalci yönetimlerine ve milislerine baskı yapmanın yollarını görüşülmesini istedi.

TALEPLER BÜYÜKELÇİLİKLERE VE BAKANLIKLARA GÖNDERİLDİ

Bu açıklama aynı zamanda Ukrayna'daki ABD Büyükelçiliği ve ABD Dışişleri Bakanlığına da gönderildi. Katılımcılar, başvuruyu Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Temsilcisi Alyona Verbitskaya'ya teslim etti. Siyasi tutuklular meselesinin görüşmede unutulmayacağına dair güvence veren Verbitskaya, "İki liderin toplantısına hazırlığın ilk günlerinden itibaren, gündeme alınan ilk konulardan biri, siyasi mahkumlar ve işgal altında bulunan Ukrayna topraklarında yasa dışı olarak alıkonulan vatandaşlar konusuydu." dedi.

Şu anda iki ülke arasında esir değişimi sürecinin durdurulduğuna dikkat çeken Verbitskaya, Rusya Federasyonu'nun ne Minsk Anlaşmaları ne de Normandiya formatı çerçevesinde aldığı yükümlülüklerini yerine getirmediğini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.