SON DAKİKA
Hava Durumu

"Rusya, Kırım Platformu'ndan korkuyor"

"Rusya, Kırım Platformu'ndan korkuyor"

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2021 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2021 13:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Rusya, Kırım Platformu'ndan korkuyor"

Ukrayna’nın Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak için uluslararası çabaları birleştirmek amacıyla başlattığı Kırım Platformu açılış zirvesi hazırlıkları devam ediyor. Öte yandan Rusya Federasyonu, yabancı ülkelerin Kırım Platformu'na katılmasını engellemek için tehditler de dahil olmak üzere elinden geleni yapıyor.

Ukrayna'nın Dom televizyon kanalında yayımlanan bir programda konuşan Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Uzmanı Sergiy Danilov, Kırım Platformu formatının Kırım’ın işgali konusunu yeniden uluslararası gündeme geri getireceği için Rusya’nın Platformu'nun başlatılmasından korktuğunu ifade etti. Danilov, "Rusya Federasyonu, Kırım meselesini uluslararası gündemden çıkarmak için her türlü çabayı gösteriyor. Onlar ne söylüyor? ‘Kırım konusu kapalı.’ Sonra aniden konuyu kapatmak için harcadıkları tüm çabaların boşuna olduğu ortaya çıkıyor. İşte bu yüzden tepkileri bu kadar fazla." diye konuştu.

RUSYA, KIRIM PLATFORMU'NDA ALINACAK KARARLARDAN KORKUYOR VE ÜLKELERİN KATILIMINI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR

Danilov, katılımcıların platform çerçevesinde Kırım’ın işgali konusunu tartışarak belirli belgeleri imzalayacağını ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığının Kırım Platformu’nda işgale yönelik yaptırımların genişletilmesi, güvenlik, insan hakları ihlalleri, çevresel etkisi ve bir çok daha önemli konuyu ayrı ayrı ele almayı planladığını vurguladı.

Kırım Platformu'nda konuşulan her konu ile ilgili ayrı kararların kabul edilmesinin planlandığını kaydeden uzman, "Tüm bu ayrı konularda gerçeklerle teyit edilen ayrıca yasal kanıtlar ve teklifler ile birlikte sunulan belgeler geliştirilirse Rusya Federasyonu’nun onlara cevap vermesi zorlaştırılacak." ifadelerini kullandı.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.