SON DAKİKA
Hava Durumu

"Rusya, Kırım'daki anıtları kendi adına UNESCO Listesine dahil etmeye çalışıyor"

Rusya Federasyonu, işgal altındaki Kırım’da bulunan ve Ukrayna’ya ait olan kültürel objeleri UNESCO Dünya Mirası Listesine eklemek için aktif olarak çalışıyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2020 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2020 12:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Rusya, Kırım'daki anıtları kendi adına UNESCO Listesine dahil etmeye çalışıyor"

Rusya Federasyonu, işgal altındaki Kırım’da bulunan ve Ukrayna’ya ait olan kültürel objelerini kendi adına UNESCO Dünya Mirası Listesine eklemek için başvuru yapmaya devam ediyor. Konu ile ilgili Kıyiv'deki Kırım Evin'nde düzenlenen toplantıya katılan Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakan Yardımcısı Svitlana Fomenko da Rusya'nın pervasızlığına dikkat çekti.

Kıyiv’de faaliyet gösteren Kırım Evi kültür merkezinde, 14 Eylül 2020 tarihinde Kırım’ın kültürel yeniden entegrasyonu stratejisinin geliştirilmesi konusunun ele alındığı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

“KIRIM’DAKİ ÖNEMLİ KÜLTÜR ANITLARININ UKRAYNA'DA KAYDI YOK"

Toplantıda konuşan Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakan Yardımcısı Svitlana Fomenko, Rus işgalinden önce Kırım’da bulunan ve ulusal öneme sahip kültür anıtların, Ukrayna’nın taşınmaz anıtları kayıt defterine dahil edilmediğini belirterek, yerel öneme sahip kültürel anıtlar ile ilgili durumun de aynı olduğunu ifade etti.

Öte yandan Fomina, "Maalesef, müzelerde tutulan kültürel değerlere yönelik durum da aynı. İşgalin devam ettiği bu dönem sırasında biz, dolaylı kaynaklar aracılığıyla yarımadanın müze, arşiv, kütüphanelerinde bulunan tarihi eserlerin sayısını tespit ettik. 1 milyon 200’den fazla objede söz konusu." diye anlatarak, işgalden önce Kırım’ın müzelerinde bulunan tarihi eserlere dair bir genel envanter listesinin olmamasının, uluslararası örgütlere başvurma sürecini zorlaştırdığını kaydetti.

"RUSYA, UKRAYNA'NIN HAZIRLIKSIZ OLMASINI İHLALLERİ GİZLEMEK İÇİN KULLANIYOR"

Bakan Yardımcısı, "Tabii ki, işgal sırasında kültür mirası ve tarihi anıtları koruma açısından bu kadar hazırlıksız olmamız sayesinde işgalci şu an yarımadadaki ihlalleri daha kolay bir şekilde gizleyebiliyor." dedi.

RUSYA, KIRIM’DAKİ CENEVİZ KALELERİNİ KENDİ ADINA UNESCO LİSTESİNE DAHİL ETMEYE ÇALIŞIYOR!

Ukrayna’nın Kırım’daki Hersones Tavriçeskiy kentini UNESCO Dünya Miras Listesine dahil ettiğini ve bir dizi diğer kültür anıtının listeye dahil edilmesi için üzerinde çalıştığını belirten Fomenko, "Kırım’da, UNESCO'nun ön listelerine dahil edilmeye hazırlanan çok sayıda kültür mirası bulunuyor; onlar farklı nedenlerden ötürü listelere dahil edilmediler. Bunların arasında Bahçesaray’daki Hansaray, gözlemevleri, Ceneviz Kalesi (Sudak) yer alıyorlar. Yani bu listeye dahil edilebilecek pek çok obje var. Rusya şu an ne yapıyor? Bu objelerin varlığını kullanarak onların Rusya adına UNESCO listesine dahil edilmesini yasallaştırmaya çalışıyor." diye vurgulayarak, işgalci Rusya’nın İtalya-Nostra isimli İtalyalı topluluk temsilcileriyle iş birliği yaparak Kırım’daki Ceneviz Kalelerini Rusya adına UNESCO Dünya Miras Listesine aday göstermek için çalışmalar yürüttüğünü anlattı.

Eylül 2019’da Cenova Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Giordano Montecchio, Kırım’daki Ceneviz Kalelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilmesi gerektiğini ve Rus ve İtalyan bilim adamlarının bunun için ortak bir proje üzerinde çalışacağını açıklamıştı. Montecchio, "Projenin nihai hedefi; Kırım’daki Ceneviz Kalelerinin tek bir kompleks olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilmesidir." diye kaydetmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.