SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, işgal ettiği Kırım'a 260 savaş uçağı ve helikopteri yerleştirdi

Rusya, işgal altına aldığı Kırım Yarımadası’nda bulunan savaş uçaklarının sayısını artırmaya devam ediyor. Yarımadada şu an en az 260 Rus savaş uçağı ve helikopteri bulunuyor; bu hava araçlarının 69’u ilkbaharda tatbikat bahanesiyle yarımadaya sevk edildi.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2021 08:40
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2021 08:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, işgal ettiği Kırım'a 260 savaş uçağı ve helikopteri yerleştirdi

Rusya, işgal altına aldığı Kırım Yarımadası’nda bulunan savaş uçaklarının sayısını artırmaya devam ediyor. Yarımadada şu an en az 260 Rus savaş uçağı ve helikopteri bulunuyor; bu hava araçlarının 69’u ilkbaharda tatbikat bahanesiyle yarımadaya sevk edildi.

Ukrayna, bugün düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konseyi toplantısında, Rusya’nın işgal altındaki Kırım’a 260 savaş uçağı ve helikopteri konuşlandırdığını bildirdi. Ukrayna’nın AGİT Temsilciliği tarafından hazırlanan sunumda, işgalci devletin yarımadaya yerleştirdiği hava kuvvetleri hakkında bilgi verildi. Sunum çerçevesinde Ukraynalı diplomatlar, Kırım’da 6 hava üssünde bulunan Rus savaş uçakları ve askeri teçhizatının uzaydan çekilen resimlerini sergileyerek, "Rusya Federasyonu, yaklaşık 260 farklı tip hava aracı konuşlandırdı; bu araçlardan 69’u ilkbaharda sözde tatbikat bahanesiyle Rusya’dan Kırım’a getirildi." diye belirtti.

İşgalin başından bu yana Rusya, Belbek Havalimanına; savaş jeti, bombardıman uçağı, savaş helikopteri ve insansız hava aracı dahil olmak üzere toplamda 87 hava aracı konuşlandırdı. Bunlardan 35’i bu ilk baharda yarımadaya getirildi.

Sarabuz (Gvardeyskoye) hava üssünde 29 hava aracı bulunuyor. Bunların arasında 13 Su-24 bombardıman uçağı ve 14 Su-25 savaş uçağı yer alıyor.

Canköy’deki hava üssünde ise 30 hava aracı konuşlandırıldı. Bunların arasında 11 Mi-28 savaş helikopteri, 8 Mi-24/35 ve Ka-52 savaş helikopteri yer alıyor.

Kaça hava üssünde 36 hava aracı konuşlandırdı.

 İslam Terek (Kirovskoye) hava üssünde 36 hava aracı yerleştirildi; 19 bu ilkbaharda Kırım’a sevk edildi.

Sak hava üssünde, 48 hava aracı bulunuyor. 11’i bu ilkbaharda yarımadaya konuşlandırıldı.

Ukraynalı diplomatlar yaptıkları konuşmada, Rus yetkililerin silahlı kuvvetlerin geri çekilmesine dair yaptığı açıklamalara rağmen, Ukrayna sınırları yakınından ve işgal altındaki Kırım’da önemli sayıda asker ve teçhizatın geri çekilmediğine dikkat çekti.

RUSYA’DAN UKRAYNA SINIRINA YOĞUN ASKERİ SEVKİYAT

Mart ayının sonuna doğru Rusya, Ukrayna sınırı yakınında ve işgal altındaki Kırım’da askeri varlığını artırmaya başlamıştı. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Güney Askeri Bölgesinde askeri denetimin başlatıldığını bildirmişti. Uzmanların açıklamalarına göre, sözde denetim adı altında Ukrayna Rusya sınırına yaklaşık 40 bin Rus askeri ve işgal altındaki Kırım’a 40 bin Rus askeri sevk edildi. Rusya’nın söz konusu saldırgan eylemleri uluslararası toplum tarafından kınandı.

ANİ DENETİMLER SONA ERDİ

Rus Savunma Bakanı Şoygu, 22 Nisan 2021 tarihinde belirlenen tüm hedeflere ulaşıldığına dikkat çekerek, Güney ve Batı Askeri Bölgeleri‘ndeki ani denetimlerin sonlandırılması kararını aldığını açıkladı. İşgal edilen Kırım’da tatbikata katılan birliklerin, 1 Mayıs 2021’e kadar daimi üslerine dönmeleri yönünde talimat verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.