SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, 24 Şubat'tan sonra işgal altına aldığı bölgelerde 79 Kırım Tatarını kaçırdı!

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2022 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2022 15:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, 24 Şubat'tan sonra işgal altına aldığı bölgelerde 79 Kırım Tatarını kaçırdı!

Rusya, şubat ayında Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısından sonra Kırım Tatarlarına yönelik baskılarını artırdı. Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, 24 Şubat 2022 tarihinden sonra Rus ordusu tarafından işgal altına alınan Herson bölgesinde ve kısmen işgal altına alınan Zaporijjya bölgesinde en az 266 kişinin kaçırıldığını bunlardan 79’unun yerli halk olan Kırım Tatar halkının temsilcisi olduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler teşkilatının kararı üzerine 1995 yılından itibaren her yıl 9 Ağustos tarihinde Dünya Yerli Halklar Günü kaydediliyor. Kırım Tatar Kaynak Merkezi, dün, Dünya Yerli Halklar Günü nedeniyle Kıyiv’de basın konferansı düzenledi. Konferansta konuşan  Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Rusya’nın Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatarlarına baskıları artırdığına dikkat çekerek, “Rakamlar doğruları söylüyor. 24 Şubat’tan sonra işgal altına alınan topraklarda 266 kişi kayboldu, kaçırıldı. Bunlardan 79’u Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatar halkının temsilcileri. Şu an hapislerde 139 kişi yasa dışı alıkonuluyor bunlardan 99’u Kırım Tatarıdır.” dedi.

İŞGALCİLER, UKRAYNA YANLISI AKTİVİSTLERE ZULMEDİYOR!

Rus güçleri ele geçirdikleri Ukrayna’nın Herson ve Zaporijjya bölgelerinde halkı korkutmak için aktivistleri kaçırarak onları işkencelere maruz bırakıyor. İşgalcilerin Herson bölgesindeki Geniçesk kentinde bulunan 17 numaralı yüksekokulunun bir işkencehaneye dönüştürdükleri biliniyor.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş beşinci ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci orduya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. İşgalciler, Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), en az 4 bin 253 Ukraynalı vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirirken diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını belirtti. Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.

Ukrayna’ya saldırısı sonucunda dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya’ya Temmuz 2022 itibarıyla 6 bin 400 yaptırım uygulandı. Avrupa Birliği, Haziran ayında Rusya’nın Ukrayna’da savaşın sürdürmesine karşılık yaptırım listesini genişletti. Rusya Silahlı Kuvvetleri ve hükumetini doğrudan ve dolayı olarak destekleyen 65 kişi ve 18 kuruluş daha yaptırım listesine alındı. Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller yurtlarını terk etmeye mecbur bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, Rus saldırıları nedeniyle 12 milyona aşkın Ukrayna vatandaşı yerinden edildi ve 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.