SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, 164 Kırım Tatarına siyasi baskı uyguluyor

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2022 18:28
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2022 18:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, 164 Kırım Tatarına siyasi baskı uyguluyor

Ukrayna’da bugün Siyasi Mahkum Günü kaydediliyor. Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Siyasi Mahkum Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Kırım’da Rus işgalci yönetimi tarafından düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar ve Ukrain aktivistlerine dikkat çekerek işgalin başından bu yana siyasi güdümlü davalar çerçevesinde 164’ü Kırım Tatarı olmak üzere toplamda 234 Ukrayna vatandaşının kovuşturulduğunu bildirdi.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Ukrayna’da kaydedilen 12 Ocak Siyasi Mahkum Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak Rus işgali altındaki Kırım’da düzmece suçlamalar çerçevesine yasa dışı olarak alıkonulan Kırım Tatar ve Ukrain siyasi tutsaklarına dikkat çekti. Açıklamada Rusya’nın Sovyetler Birliğinin bir varisi olarak siyasi baskı uygulamayı devam ettirdiği vurgulandı. Merkezin verilerine göre, işgalin başından bu yana Kırım’da siyasi nedenlerden ötürü kovuşturulan toplam kişi sayısı 234, bunlardan 164’ü Kırım Tatarı. Siyasi baskılara uğrayan kişilerin beş kategoriden oluştuğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

-Mahkum edilen ve cezaevlerinde alıkonulanlar: 70 kişi, bunlardan 45’i Kırım Tatarı;

-Şartlı tahliye edilen veya ev hapsinde tutulanlar: 31 kişi, bunlardan 18’i Kırım Tatarı;

-Tutukevinde alıkonulanlar: 51 kişi, bunlardan 44’ü Kırım Tatarı;

-Serbest bırakılanlar: 50 kişi, bunlardan 18’i Kırım Tatarı;

-Kovuşturulanlar: 32 kişi, bunlardan 26’sı Kırım Tatarı.

İşgal altındaki Kırım’da siyasi nedenlerden ötürü yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşlarının derhal serbest bırakılmasını talep eden Kırım Tatar Kaynak Merkezi, uluslararası toplumu Rusya’ya uygulanan baskıya artırmaya davet etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.