SON DAKİKA
Hava Durumu

Rüstem Umerov: Ukrayna Parlamentosu, dünyaya devamlı olarak Kırım Tatar Sürgününün bir soykırım olduğunu hatırlatmalı

Rüstem Umerov: Ukrayna Parlamentosu, dünyaya devamlı olarak Kırım Tatar Sürgünün bir soykırım olduğunu hatırlatmalı

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2020 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2020 18:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rüstem Umerov: Ukrayna Parlamentosu, dünyaya devamlı olarak Kırım Tatar Sürgününün bir soykırım olduğunu hatırlatmalı

Ukrayna Parlamentosu, 2 Haziran 2020 tarihinde, dünya ülke hükumetleri ve parlamentoları ile uluslararası örgütleri, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanımaya davet eden kararı kabul etti. Oylama öncesi Parlamentoda konuşan  kanun teklifini sahibi Ukrayna Parlamentosu Ses (Golos) Partisi Milletvekili Rüstem Umerov, parlamentonun, uluslararası topluma 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün bir soykırım olduğunu devamlı olarak hatırlatması gerektiğini vurguladı.

"SÜRGÜNÜN SONUÇLARI HALA RUS İŞGALİ ALTINDAKİ KIRIM'DA KENDİNİ GÖSTERİYOR"

Parlamentoda konuşan Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi ve Ukrayna milletvekili Umerov, Sovyet diktatörü Josef Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944 yılında Kırım Tatar halkının tamamının Kırım’dan Orta Asya ve Sibirya’ya sürüldüğünü ve sürgün sonucunda insanların büyük bir kısmının hayatını kaybettiğini hatırlattı. Umerov, şöyle konuştu:

"Bu trajedinin Kırım Tatar halkına verdiği zararın tamamını hesap edebilmek ve anlayabilmek zor. Sürgünün uzun süreli sonuçları ise hala Rus işgali altındaki Kırım’da kendini gösteriyor. Evet, Rusya’ya karşı uygulanan uluslararası yaptırımlar çalışıyor. Öte yandan, uluslararası toplum, Rusya Federasyonu’nu uluslararası hukuk ilkelerine uymaya ve Kırım’ın geçici işgaline son vermeye zorlamak için etkili bir siyasi baskı aracını hala bulamadı. Ukrayna Parlamentosu, dünya toplumuna devamlı olarak 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün bir soykırım olduğunu ve Rusya’nın hala Ukrayna’nın bir parçasını işgal etmeye devam ettiğini hatırlatmalıdır. "

UKRAYNA PARLAMENTOSUNDAN TARİHİ KARAR

Bilindiği gibi, Ukrayna Parlamentosu, dünya ülkeleri hükumetlerine, parlamentolarına ve uluslararası örgütlere, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul etmelerini ve Rusya’nın Kırım Tatarlarının haklarını ve özgürlüklerini ihlal etmesini kınamalarını öngören karar tasarısını kabul etti.

Oylama sırasında karar tasarısı için 310 milletvekili “evet” oyu kullandı. Tasarı için “hayır” oyu kullanan milletvekili olmadı ancak 26 milletvekili çekimser kaldı. Oylamadan önce karar tasarısını, parlamentoda Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi, Ukrayna Parlamentosu Ses (Golos) Partisi Milletvekili Rüstem Umerov tanıttı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.