SON DAKİKA
Hava Durumu

Rüstem Umerov: Siyasi tutsaklar konusunu gündemde tutmak için aktif çalışma yürütülüyor

Rüstem Umerov: Siyasi tutsaklar konusunu gündemde tutmak için aktif çalışma yürütülüyor

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2021 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2021 16:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rüstem Umerov: Siyasi tutsaklar konusunu gündemde tutmak için aktif çalışma yürütülüyor

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, siyasi tutsakların değişimi ve serbest bırakılması konusundaki müzakerelerin tüm zorluklara rağmen devam ettiğini bildirdi. Umerov, siyasi tutsakların ve ailelerinin durumu noktasında tüm platformlarda aktif çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Rüstem Umerov, Rus işgali altında bulunan Kırım'da suçsuz yere cezaevlerine atılan insanların serbest bırakılması için büyük bir çaba gösterdiklerini kaydederek, bu çalışmaların başarıyla sonuçlanacağı ümidini dile getirdi. Rüstem Umerov, Kırım Dayanışması platformunun 31 Ocak 2021'de düzenlediği çevrimiçi toplantıda konuştu.

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLAR İÇİN TÜM PLATFORMLARDA AKTİF BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ

Avukatlar, insan hakları savunucuları ve siyasi tutsakların akrabalarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantı sırasında Umerov, Kırımlı siyasi tutsakların haklarının korunması ve onların değişimi/serbest bırakılması için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kremlin esiri siyasi tutsaklar konusunun yerel ve uluslararası gündemde görüşülmesinin, tek bir kişinin değil; milletvekilleri, Kurultay delegeleri, Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri, insan hakları örgütleri temsilcileri ve kamu otoritelerinden oluşan ekibin çalışması olduğunu kaydetti. Umerov, siyasi tutsakların serbest bırakılması müzakerelerinin zorluğuna rağmen, siyasi tutsaklar ve ailelerinin unutulmaması için tüm mekanizmaları kullanarak aktif çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Rüstem Umerov, Rus işgali altında bulunan Kırım'daki barışçıl direnişi, milli nedenlerle yapılan zulmü ve görüşlerin açık bir şekilde ifade edilmesi nedeniyle uygulanan baskıyı tüm dünyaya anlattıklarını vurgulayarak, "Tüm çabalarımız masum insanların nihayet hapisten çıkmaları içindir. İstikrarlı çalışmamızın muhakkak başarıyla sonuçlanacağını ümit ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bugün, siyasi tutsaklar meselesinin hem Ukrayna Cumhurbaşkanlığı düzeyinde hem de Bakanlar Kurulu ve Parlamento düzeyinde tam destek gördüğünü kaydeden Umerov, Parlamentoda siyasi tutsaklara ilişkin yasanın kabul edilmesi üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.

Rus işgali altında bulunan Kırım’da 74'ü Kırım Tatarı olmak üzere 109 kişi, dini veya siyasi nedenlerle özgürlüklerinden mahrum bırakılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.