SON DAKİKA
Hava Durumu

Rüstem Umerov: Kırım Platformu aracılığıyla dünyaya Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğunu hatırlattık

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2021 21:13
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2021 21:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rüstem Umerov: Kırım Platformu aracılığıyla dünyaya Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğunu hatırlattık

Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Rüstem Umerov, bugün Kıyiv’de düzenlenen Kırım Platformu Açılış Zirvesi'ni değerlendirdi. Umerov, Kırım Platformu'nun dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) salgını başladıktan sonra yabancı ortaklarla yapılan en önemli ve en büyük etkinlik olduğunu ifade etti.

Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Rüstem Umerov, Kırım Platformu Açılış Zirvesi çerçevesinde Kırım Haber Ajansı (QHA) muhabirine açıklamalarda bulundu. Rüstem Umerov, zirveye 40’ten fazla ülkenin katılım göstermesinin büyük bir başarı olduğunu kaydederek, "Kovid-19 salgını başladıktan sonra böyle bir etkinlik düzenlenmemişti. Bu büyük bir destektir" dedi.

"KIRIM İŞGALDEN KURTARILAN KADAR ÇALIŞMALARA DEVAM EDECEĞİZ"

Kırım Platformu aracılığıyla Ukrayna’nın tüm dünyaya bir kere daha Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğunu ve yarımada için diplomatik, siyasi, hukuki mücadelenin yürütüldüğünü hatırlattığını söyleyen Umerov, "Bu bizim için bir sinyaldir. Ukrayna’nın tutarlı bir şekilde çalışarak bölgeyi işgalden kurtarma ve yeniden entegre hedefine ulaşacağını gösteriyoruz." diye konuştu. Bundan sonra farklı ülkelerde Kırım Platformu parlamento gruplarının oluşturulması konusunda çalışmaya başlayacaklarını aktaran Umerov, “Şu an uzmanlar seviyesinde çalışıyoruz. Daha sonra parlamento seviyesinde çalışmaları başlatacağız. Bu çalışmaları Kırım işgalden kurtarılana kadar devam ettireceğiz.” dedi.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.