SON DAKİKA
Hava Durumu

Rüstem Umerov: İşgalciler sivil nüfustan su alarak askeri ihtiyaçları için kullanıyor

Atlantik Konseyi himayesinde Kıyiv'de toplantı düzenlendi. Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada) Ses (Golos) Partisi Milletvekili ve Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Rüstem Umerov, Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde yönetiminin kasıtlı olarak Kırımlıların suya erişimini engellediğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2020 14:27
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2020 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rüstem Umerov: İşgalciler sivil nüfustan su alarak askeri ihtiyaçları için kullanıyor

Atlantik Konseyi himayesinde Kıyiv'de toplantı düzenlendi. Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada) Ses (Golos) Partisi Milletvekili ve Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Rüstem Umerov, Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde yönetiminin kasıtlı olarak Kırımlıların suya erişimini engellediğini ifade etti.

Kıyiv’de 20 Ekim 2020 tarihinde Atlantik Konseyi himayesinde yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Toplantıda Kırım Tatarlarının işgalci yönetime karşı direnişi, işgalci Rus yönetiminin baskı ve zulümleri ele alındı. Toplantıda konuşan Ukrayna milletvekili Rüstem Umerov, yarımadanın nüfusunun su ihtiyaçlarını karşılamak için Kırım’da yeterince su kaynağının var olduğunu fakat Rus yönetiminin tüm su kaynaklarını askeri ihtiyaçları için harcadığını belirtti.

"RUSYA, UKRAYNA'YI İNSANİ KRİZE SEBEP OLMAKLA SUÇLUYOR"

Umerov, su sorunu konusunda Ukrayna'yı suçlama stratejisini seçtiğini belirterek, "Rusya yeni bir strateji seçti; Ukrayna’yı suçlama stratejisi, özellikle de su sorunu konusunda. Ama bu bölgeyi onlar işgal etti. Buna ek olarak boru hatları döşeme olanakları var. Örneğin petrol sağlamak için boru hatları döşüyorlar, demek ki teknik olarak su boru hatları da inşa edebilirler. Ama bunu yapmıyorlar. Bu da bir insan hakları ihlali. Fakat onlar, Ukrayna’yı insani krize sebep olmakla suçlamayı biliyorlar. Şu an bu Rusya’nın en önemli yalan haberlerinden biri." dedi.

"SUYUN BÜYÜK KISMI ASKERİ KAYNAKLARA HARCANIYOR"

Umerov, Kırım’ın şu an 1 milyar metreküp suya sahip olduğunu fakat nüfusun ihtiyaçları için sadece 2-3 milyon metreküp suyun harcandığını, diğer su kaynaklarının ise Rusya’nın askeri ihtiyaçları için harcandığını vurguladı.

Milletvekili Umerov, "Vatandaşlarımız için şu an Kırım’da yeterince su var fakat Rus askeri üsleri için su yetersiz. Çok sayıda Rus vatandaşının Kırım'a göç ettiğini gözlemliyoruz. Bu yüzden su krizi konusunda yayımlanan abartılı haberler, aslında Rusya tarafından oluşturulan yalan bir hikaye. Amaçları, uluslararası ortakların gözünde Ukrayna’nın itibarını düşürmektir." diye kaydetti.

ATLANTİK KONSEYİ

Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan konsey, son yedi senedir İstanbul’da düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde devlet ve hükümet başkanlarını, bakanları, iş dünyasının önde gelen isimlerini, kanaat önderlerini ve sektör uzmanlarını buluşturarak enerji, ekonomi ve politika alanında, bölgesel ve küresel sorunları tartışmak üzere üst düzey platform sağlıyor.

Washington ve New York’ta her yıl düzenli galalarla ekonomi dünyasını ve üst düzey hükümet yetkililerini bir araya getiren konsey, uluslararası arenada oldukça saygın ve etkin bir kuruluş olarak biliniyor.

Atlantik Konseyi, bünyesinde Adrienne Arsht Latin Amerika Merkezi, Afrika Merkezi, Brent Scowcroft Uluslararası Güvenlik Merkezi, Refik Hariri Ortadoğu Merkezi, Dinu Patriciu Avrasya Merkezi, Güney Asya Merkezi, Küresel Enerji Merkezi, Küresel İş ve Ekonomi Merkezi, Milenyum Liderlik Programı ve Transatlantik İlişkiler Programı gibi araştırma birimlerini bulunduruyor.

RUSYA, KIRIM’DAKİ ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YARIMADANIN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.

Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı.

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.