SON DAKİKA
Hava Durumu

Rüstem Umerov: İşgal altındaki topraklarda düzenlenen Rusya Devlet Duması seçimlerinin sonuçları geçersizdir

Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov, Rusya’nın Kırım’da parlamento seçimleri düzenleyerek doğrudan Ukrayna ve uluslararası yasaları ihlal ettiğini ifade etti. 

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2021 18:41
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2021 14:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rüstem Umerov: İşgal altındaki topraklarda düzenlenen Rusya Devlet Duması seçimlerinin sonuçları geçersizdir

Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov, Rusya’nın Kırım’da parlamento seçimleri düzenleyerek doğrudan Ukrayna ve uluslararası yasaları ihlal ettiğini ifade etti. 

Rusya’da bugün parlamentonun alt kanadı Devlet Duması seçimlerini düzenlemeye başladı. Kremlin yönetimi, işgal altında bulunan Kırım’da da “seçim sandıklarını” açtı. Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov, Rus yönetiminin söz konusu yasa dışı eylemlerini Kırım Haber Ajansına değerlendirdi. “Önümüzdeki üç gün içinde Rusya’da parlamento seçimleri düzenlenecek. Kremlin, işgal altında yaşayan vatandaşları seçimlere dahil ederek, bir kere daha uluslararası hukuk normlarını görmezden geliyor” şeklinde konuşarak, işgalci yönetimin Kırım’da bin 131 sandık açtığını belirtti.

ZORLA RUS PASAPORTU VERİLİYOR

İşgal altındaki Donbas sakinlerinin seçimlerde oy kullanmasını sağlamak için onlara zorla Rus pasaportlarının dayatıldığını söyleyen Umerov, “Yaklaşık 600 bin kişiye pasaport verildi. Geçici olarak işgal edilen topraklarda ikamet eden insanlara, Rus pasaportunun zorla dayatılması ve onların seçimlere katılması Ukrayna Anayasasını ve uluslararası hukuk normlarını ihlal ediyor. Gayri meşru seçimlerin sonuçları yasal olarak geçersizdir. Böylece bu şekilde seçilen Devlet Duması’nın hiç bir hükmü yasal olarak geçerli olamaz” dedi.

SEÇİMLERİ TANIMAYIN ÇAĞRISI

Uluslararası toplumu Rusya’nın yasa dışı eylemlerine uygun tepki göstermesi gerektiğini vurgulayan milletvekili şu ifadeleri kullandı:

"İşgal altındaki topraklarda düzenlenen Rusya Devlet Duması seçimlerinin sonuçları geçersizdir. Kırım Platformu katılımcıları başta olmak üzere uluslararası ortaklarımızı geçici işgal altında bulunan Kırım ve Donbas’ta düzenlenen seçimleri kınamaya ve sonuçlarını tanımamaya davet ediyoruz.”

RUSYA’DA DUMA SEÇİMLERİ

Rus Parlamentosunun alt kanadı Duma için milletvekili seçimleri, 17-19 Eylül 2021 tarihlerinde yapılacak. Rusya’da seçimlerde Devlet Duması’ndaki 450 sandalye için 14 parti yarışacak. Öte yandan muhalif adayların ve partilerin seçimlere katılması engellendi. Kremlin yönetimi Kovid-19 salgını öne sürerek AGİT Gözlem Heyetinin takibine izin vermedi.

UKRAYNA PARLAMENTOSU İŞGAL ALTINDAKİ BÖLGELERDEKİ YASA DIŞI SEÇİMLERİ TANIMAMA KARARI ALDI

Ukrayna Parlamentosu 8 Eylül 2021’de uluslararası kuruluşlara, Kırım’da ve Donbas Topraklarında Yapılacak Olan Rusya Devlet Duması Seçimlerini Tanımama Çağrısına Dair” başlıklı kararı kabul etti. Karar için 318 milletvekili “evet” oyu kullandı. Kararı parlamentoya sunan Ukrayna milletvekili Oleksiy Gonçarenko yaptığı açıklamada, “Bu çok önemli bir karar. Kırım ve Donbas Ukrayna’dır!” diye vurguladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın işgal ettiği Kırım ve Donbas’ta düzenlediği yasa dışı seçimleri kınadı ve uluslararası toplumu uluslararası hukuku ihlal ederek oluşturulan Rusya Devlet Duması’nın meşruiyetini tanımama çağrısında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.