SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus savcıdan üç Kırım Tatar siyasi tutsağa ağır hapis cezası istemi

Rus savcı üç Kırım Tatar siyasi tutsak hakkında talep ettiği ağır cezaları açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2020 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2020 14:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus savcıdan üç Kırım Tatar siyasi tutsağa ağır hapis cezası istemi

Rus savcı, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladıkları "Hizb-ut Tahrir davasında" alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklar Ayder Cepparov, Enver Omerov ve Riza Omerov (Karasubazar Grubu) hakkında talep ettiği cezayı açıkladı. Savcı, Kırım Tatarları için 13 ile 19 yıl arasında hapis cezası talebinde bulundu.

Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesinde, 22 Aralık 2020 tarihinde Kırım Tatar siyasi tutsaklar Ayder Cepparov, Enver Omerov ve Riza Omerov’un (Karasubazar Grubu) dava duruşması görüldü. Dava duruşmasında Rus savcı, üç Kırım Tatar siyasi tutsak hakkında talep ettiği cezayı açıkladı.

Kırım Dayanışması sivil teşkilatından yapılan açıklamaya göre, iddia makamı Enver Omerov için 19 yıl hapis ve tahliye edildikten sonra 1 yıl 9 ay denetimli serbestlik cezası, Riza Omerov (Enver Omerov’un oğlu) için 13 yıl hapis ve tahliye edildikten sonra 6 ay denetimli serbestlik cezası, ayrıca Ayder Cepparov için 18 yıl hapis ve tahliye edildikten sonra 1 yıl 2 ay denetimli serbestlik cezası talep etti.

3 KIRIM TATARI HAZİRAN 2019’DAN BERİ ALIKONULUYOR

Rus işgali altındaki Kırım’da 10 Haziran 2019 tarihinde işgalci güçler sabah saatlerinde beş farklı adrese baskın düzenlemişti. Karasupazar (Belogorsk) şehrindeki baskından sonra Enver Omerov, oğlu Riza Omerov ve Ayder Cepparov alıkonulmuştu.

İşgalciler, Mart 2020’de uluslararası hukuku ihlal ederek Kırım Tatar siyasi tutsakları, işgal edilen Kırım’dan yasa dışı olarak Rusya’ya sevk etmişlerdi.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.