SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus mahkemesinden iki Kırım Tatar siyasi tutsağa toplamda 30 yıl hapis cezası!

Rus mahkemesinden iki Kırım Tatar siyasi tutsağa toplamda 30 yıl hapis cezası!

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2022 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2022 13:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus mahkemesinden iki Kırım Tatar siyasi tutsağa toplamda 30 yıl hapis cezası!

Rus mahkemesi, bugün işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklar; Timur Yalkabov ve Lenur Seydametov’un davaları çerçevesinde aldığı kararı açıkladı. Buna göre iki Kırım Tatarı toplamda 30 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesi, bugün işgalciler tarafından kurgulanan düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklar; Timur Yalkabov ve Lenur Seydametov’u suçlu bularak haklarında hapis cezası kararı aldı. Rus mahkemesi, Timur Yalkabov’u 17 yıl, Lenur Seydametov’u ise 13 yıl hapis cezasına mahkum etti.

“HALKIMIZIN BARIŞÇIL MÜCADELESİNİ BALTALAMAK İSTİYORLAR”

Rus mahkemesinin aldığı kararı yorumlayan siyasi tutsak Lenur Seydametov’un eşi, “Halkımızın idaresini kırmak için bu hapis cezaları veriliyor. Kırım Tatar halkının kimliğini korumak için yürüttüğü barışçıl mücadelesini baltalamak istiyorlar. Ama bu baskılar ne eşlerimize ne de halkımıza boyun eğdiremez” dedi.

KIRIM TATARLARINA TOPLU BASKIN

Rus işgali altındaki Kırım’da, 17 Şubat 2021 tarihinde işgalci güçler, Karasubazar (Belogorsk), Bahçesaray, Akmescit (Simferopol), Akyar (Sivastopol) ve İçki (Sovyetskoye) bölgesinde toplu baskınlar düzenledi. Alıkonulanlardan biri olan Abdulboriy Mahamadaminov aynı gün serbest bırakıldı. Öte yandan; Lenur Seydametov, Timur Yalkabov, Azamat Eyupov, Yaşar Şihametov, Ernest İbragimov ve Oleg Fedorov hakkında tutuklama kararı alındı.  İşgalciler Kırım Tatarlarını Rusya Ceza Kanununun 205.5. maddesinin 1. ve 2. fıkrası uyarınca Rusya’da terör örgütü olarak kabul edilen bir örgütü organize etmekle ve örgütün faaliyetlerine katılmakla suçladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.