SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus mahkemesi, Kırım Tatar siyasi tutsakların temyizini reddetti

Rus mahkemesi, Kırım Tatar siyasi tutsakların temyizini reddetti

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2020 19:15
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2020 19:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus mahkemesi, Kırım Tatar siyasi tutsakların temyizini reddetti

Rusya Vlasiha Askeri Temyiz Mahkemesi, 3 Kırım Tatar siyasi tutsağın temyiz dilekçesini reddetti. Üçüncü Bahçesaray Grubu'ndan Osman Seytumerov, Seytumer Seytumerov ve Rüstem Seytmemetov'un esaret süreleri 22 Nisan 2021 tarihine kadar uzatıldı.

Rusya’nın Moskova bölgesinde bulunan Vlasiha Askeri Temyiz Mahkemesi, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla uydurdukları Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklar Osman Seytumerov, Seytumer Seytumerov ve Rüstem Seytmemetov hakkındaki tutukluluk sürelerinin uzatılmasına ilişkin kararı onadı. Rus mahkemesinde 29 Aralık 2020'de yapılan duruşmada alınan karara göre; Kırım Tatar siyasi tutsaklar, 22 Nisan 2021 tarihine kadar Rusya'nın Rostov-na-Donu şehrindeki tutukevinde kalmaya devam edecek.

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARIN TEMYİZ DİLEKÇELERİ REDDEDİLDİ

Rusya’nın Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesi, 6 Kasım tarihindeki duruşma sırasında 3 Kırım Tatar siyasi tutsağın tutukluluk sürelerini 6 ay daha uzatmıştı.

Avukat Emine Avamileva'nın Kırım Dayanışması grubuna yaptığı açıklamada, "Duruşma sırasında, geleneksel olarak, müvekkillerimizin siyasi tutuklu olduklarını ve dini nedenlerle kovuşturulduklarını, Rusya Federasyonu'nun Dördüncü Cenevre Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası belgeleri onayladığını belirttik." ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra Emine Avamileva, müvekkilinin kronik hastalığı nedeniyle tutukevinde tutulamayacağını ama mahkemenin bu gerekçeyi dikkate almadığını belirtti. Avukat Edem Semedlâyev, siyasi tutsak Seytumer Seytumerov'un Kırım'dan yasa dışı şekilde Rusya'ya sevk edilmelerini 1944 Kırım Tatar sürgününe benzettiğini kaydetti.

İŞGALCİLERDEN KIRIM TATARLARININ EVLERİNE BASKIN

Bilindiği gibi, 11 Mart 2020 tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Bahçesaray şehri ve Bahçesaray bölgesinde, 7 Kırım Tatarının evinde sabahın erken saatlerinde arama gerçekleşti.

Aramalar sonucunda beş kişi alıkonuldu. Alıkonulan Kırım Tatarları Enver Mustafayev, Seytumer Seytumerov, Osman Seytumerov, Amet Suleymanov ve Rüstem Seytmemetov Akmescit’teki Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Şubesine götürüldü. Daha sonra Enver Mustafayev’in serbest bırakıldığı bildirildi.

Akmescit kentindeki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 13 Mart 2020 tarihinde 3 Kırım Tatarı hakkında tutuklama ve biri hakkında da ev hapsi kararı aldı.

Kasım 2020'de, siyasi tutsaklar Osman Seytumerov, Seytumer Seytumerov ve Rüstem Seytmemetov’un  işgal altındaki Akmescit’te bulundukları tutukevinden yasa dışı bir şekilde Rusya’ya sevk edildiği öğrenilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.