SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus mahkemesi, 4 Kırım Tatar siyasi tutsağın esaret süresini 6 ay daha uzattı

Rus mahkemesi, 4 Kırım Tatar siyasi tutsağın esaret süresini 6 ay daha uzattı

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2020 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2020 21:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus mahkemesi, 4 Kırım Tatar siyasi tutsağın esaret süresini 6 ay daha uzattı

İşgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklar; Lenur Halilov, Ruslan Nagayev, Ruslan Mesutov ve Eldar Kantimirov’un (Aluşta Grubu) esaret süreleri 6 ay daha uzatıldı.

Kırım Dayanışması teşkilatına konuyla ilgili açıklama yapan avukat Ayder Azamatov, avukatların ve siyasi tutsakların, duruşmaya video konferans yoluyla katıldığını ve Rostov -na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesinin savunmanın tüm taleplerini reddettiğini bildirdi.

Avukat, duruşmanın sonucuna ilişkin, "Hakim kararı çok hızlı bir şekilde okudu. Kırım Askeri Mahkemesinde bulunan bizler, söylediğinin yarısını duyamadık… Ancak, daha sonra mahkeme sekreterinden tutukluluk sürelerinin Ekim 2020’ye kadar uzatıldığını öğrenebildim." ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte avukat Azamatov, Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesinin 8 Mayıs 2020 tarihinde davanın esasını incelemeye başlayacağını bildirdi. Bu nedenle siyasi tutsakların, yakın bir zamanda işgal edilen Kırım’dan yasa dışı olarak Rusya’ya sevk edilmesi bekleniyor.

Ayrıca avukat Ayder Azamatov, Kırım Tatar siyasi tutsakların alıkonulmaya devam etmesinin, koronavirüs salgınına yakalanma ihtimalini daha da artırdığını vurguladı.

KIRIM TATARLARI TAKİBAT ALTINDA

İşgalci güçler, 10 Haziran 2019 sabahı Aluşta, Karasupazar ve Akmescit bölgelerinde Kırım Tatarları’nın evlerine baskın düzenledi. Baskınlar sonrasında Ayder Cepparov, Eskender Süleymanov, Riza Omerov, Enver Omerov, Ruslan Mesutov, Lenur Halilov, Ruslan Nagayev, Eldar Kantemirov gözaltına alındı.

Ayrıca, 9 Haziran 2019’u 10 Haziran 2019’a bağlayan gece, mahkeme duruşmasına katılmak üzere Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde giden Kırım Tatar siyasi tutsakların akrabalarının bulunduğu bir araç, Kerç Köprüsü’ne giriş yaptığı sırada işgalci güçler tarafından durduruldu. Bunun sonucunda, Kırım Tatar siyasi tutsak Rüstem İsmailov’un kayınpederi Eskender Omerov alıkonuldu.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.