SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus işgalindeki Kırım’da nüfus değişimi raporu hazırlandı

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2021 18:02
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2021 18:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus işgalindeki Kırım’da nüfus değişimi raporu hazırlandı

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’deki Bölgesel İnsan Hakları Merkezi, işgal altında bulunan Kırım'ın demografik durumundaki değişikliklerle ilgili araştırma raporu hazırladı. 250 sayfalık raporun eylül ayında yayımlanması planlanıyor.

İnsan hakları savunucuları, 7 yılı aşkın bir süredir Rus işgali altında bulunan Kırım’daki nüfus değişimine ilişkin rapor hazırladı. Raporu hazırlayan Bölgesel İnsan Hakları Merkezi sivil toplum kuruluşu uzmanı Roman Martınovskıy, QHA’ya yaptığı açıklamada, 250 sayfadan oluşan belgenin eylül ayında yayımlamayı planladıklarını bildirdi.

KIRIM'DA NÜFUS DEĞİŞİMİ RAPORU

Martınovskıy, 2014'ten günümüze Kırım'a yerleştirme ve yerinden etme süreçlerini anlatan bu belgenin Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığına, Cumhurbaşkanlığına ve diğer devlet kurumlarına ayrıca, talep üzerine raporun bazı bölümlerinin ilgili kuruluşlara sunulmasının da planlandığını ifade etti.

İnsan hakları savunucusu Martınovskıy, "Elimizde rakamlar var, ancak asıl mesele yarımadanın nüfusunun neden ve nasıl değiştiğini bulmak, böylece bu süreçler işgal edildikten sonra durdurulabilir." dedi. İşgalci Rus yönetiminin Kırım'daki demografik durumu değiştirmek için yaklaşık 30 etki aracı kullandığını ancak söz konusu araştırmada sadece on üç tanesinin incelendiğini belirten uzman, yedi yıllık işgal süresince, sadece Rusların Kırım'da kalma kurallarını ihlal ettikleri bahanesiyle yaklaşık 4 bin 700 kişinin yarımadadan zorla sınır dışı edildiğine, bunların üçte birinin Ukrayna vatandaşı olduğuna dikkat çekti.

RUS İŞGALİNİN ARDINDAN EN AZ 50 BİN KİŞİ KIRIM'I TERK ETMEK ZORUNDA KALDI

Martınovskıy, Kırım'a kasıtlı olarak Rusların yerleştirilmesinin ve yarımadanın yerli nüfusunun yerinden edilmesinin Savaş Zamanında Sivillerin Korunmasına İlişkin Cenevre Sözleşmesi'nin ihlali olduğunu hatırlattı.

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, dün Kıyiv’de yapılan Kırım Platformu Zirvesi’nde yaptığı konuşmasında, Kırım’ın Rus işgalinde buunduğu 7 yıl içinde farklı kaynaklara göre yarımadaya 600 binden 1,5 milyona kadar Rus’un yerleştirildiğini kaydetti. Uzmanlara göre bu süre içinde Kırım’ı en az 50 bin kişi terk etmek zorunda kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.