SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus işgalciler, Kırım Tatar Sürgünü anıtındaki “uygunsuz” bilgileri kaldırıyor!

Rus işgalciler, Kırım Tatar Sürgünü anıtındaki “uygunsuz” bilgileri kaldırıyor!

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2022 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2022 10:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus işgalciler, Kırım Tatar Sürgünü anıtındaki “uygunsuz” bilgileri kaldırıyor!

Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde yönetimi, Bahçesaray bölgesindeki Büyük Süyren (Tankovoye) köyünde inşa ettikleri sözde sürgün kurbanları anıtında, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ile ilgili bilgilerin yer aldığı levhanın söküleceğini bildirdi.

Kırım’ın Bahçesaray bölgesine bağlı Büyük Süyren köyündeki tren istasyonundan, 18 Mayıs 1944 tarihinde on binlerce Kırım Tatarı toplanarak; Sovyet askerleri tarafından tren vagonlarına yüklendi ve anavatanından sürgün edildi. Yarımada işgal edildikten sonra Rus yönetimi, Büyük Süyren köyünde güya sürgün kurbanları anısına anıt kompleksi inşa etme kararı aldı. Ancak anıta “Anıt kompleksi. Kırım halklarının kalkınma yolu” ismi verildi. Sürgünü anlatan bronz heykelde ise Stalin emriyle 1944’da Kırım Tatarlarını Kırım’dan süren Sovyet askerlerine yer verilmedi.

2015'te inşa edilmeye başlayan anıtın açılışının 2016’ta yapılması planlıyordu ancak inşaat süreci uzadıkça uzadı ve açılış töreni ancak 2021 yılın sonunda yapıldı.

Crimean Tatars medya platformunun hazırladığı habere göre şimdi de Kırım’ın sözde yönetimi, anıtta 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ile ilgili bilgilerin yer aldığı levhayı sökmeye hazırlanıyor. İşgalci yönetimin talimatıyla, 18 Mart 2022 tarihinden sonra anıttaki “yerli Kırım Tatar halkı” ifadesinin yanı sıra sürgünün ilk 18 ayında açlık ve hastalıklardan dolayı sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46,2’sinin hayatını kaybettiğine ve sürgünden sonra Kırım’daki toponominin değiştirildiğine, Kırım Tatarlarına ait kitapların, anıtların, cami ve mezarlıkların yok edildiğine dair bilgiler silinecek.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını vatanları Kırım’dan sürgün etti. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

Ukrayna Parlamentosu, 2015 yılında Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.