SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus işgalciler, Kırım Tatar sürgün anıtındaki "yerli halk" ibaresinin kaldırılmasını istedi

Sözde "Kırım Kamu Odası Başkanı" Aleksandr Formançuk, Büyük Süyren (Tankovoye) köyündeki sürgün kurbanlarının anıtındaki "yerli Kırım Tatar halkı" ifadesindeki "yerli" kelimesinin kaldırılmasını istedi. "Yerli" kelimesinin kaldırılmaması halinde, bu anıtın yerel idarenin bilançosuna kabul edilmeyeceği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2021 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2021 16:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus işgalciler, Kırım Tatar sürgün anıtındaki "yerli halk" ibaresinin kaldırılmasını istedi

Sözde "Kırım Kamu Odası Başkanı" Aleksandr Formançuk, Büyük Süyren (Tankovoye) köyündeki sürgün kurbanları anıtındaki "yerli Kırım Tatar halkı" ifadesindeki "yerli" kelimesinin kaldırılmasını istedi. "Yerli" kelimesinin kaldırılmaması halinde, bu anıtın yerel idarenin bilançosuna kabul edilmeyeceği bildirildi.

Sözde "Kırım Kamu Odası Başkanı" Aleksandr Formançuk, Büyük Süyren (Tankovoye) köyündeki sürgün kurbanları anıtındaki "yerli Kırım Tatar halkı" ifadesindeki "yerli" kelimesinin kaldırılmasını istedi. Aksi takdirde anıtın, sözde yerel idarenin bilançosuna kabul edilmeyeceğini söyleyen Farmançuk,“Kırım'daki Kırım Tatarları yerli olarak tanınmıyor, Alman ve Yunan teşkilatları liderleri bana bunu sürekli hatırlatıyor" diye konuştu.

Söz konusu anıt; birçok Kırım Tatarının 1944 yılında Orta Asya'ya sürgün edildiği Süyren Tren istasyonunun yanı başında bu yıl dikildi.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti. 2019 yılında Letonya ve Litvanya 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdılar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.