SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus işgalciler, Kırım'da Lenur İslamov’un sözde "özel korumasının" gözaltına alındığını ileri sürdü

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2022 18:54
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2022 18:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus işgalciler, Kırım'da Lenur İslamov’un sözde "özel korumasının" gözaltına alındığını ileri sürdü


Rus işgalciler, Kırım Tatarlarına baskı uygulamaya devam ediyor. İşgalci Rus yönetimi, işgal altındaki Kırım’ın idari sınırında  sivil toplum kuruluşu “Asker”Başkanı, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkan Yardımcısı Lenur İslamov’un sözde “özel korumasının” gözaltına alındığını iddia etti.



Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Müdürlüğü, dün yaptığı açıklamada, işgal altındaki Kırım ile Herson bölgesi arasındaki idari sınırda sözde Numan Çelebicihan Taburuna üye, ayrıca “Asker” sivil toplum kuruluşu başkanı, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkan Yardımcısı Lenur İslamov’un sözde “özel koruması” olan bir kişinin alıkonulduğunu ileri sürdü. Alıkonulan kişi hakkında, Rusya Federasyonu Ceza Kanununun 208. maddesinin 2. fıkrası (federal yasa ile öngörülmeyen silahlı bir grubun üyesi olma) çerçevesinde soruşturmanın başlatıldığı ve hakkında 2 ay tutuklama kararı alındığı belirtildi.







NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR? GERÇEKTEN VAR MI?

Numan Çelebicihan Taburu oluşturma fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Ancak tabur, resmi olarak sadece Rusya’nın Ukrayna’ya geniş çaplı saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra resmi olarak kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi uzun süredir kullanarak Kırımlıları kovuşturuyor. 2022 yılından önce işgalciler aynı suçlamalar çerçevesinde Kırım Tatarları; Edem Kadırov (4 yıl hapis cezası), Fevzi Sagancı (10,5 yıl hapis cezası), Dilaver Gafarov (9 yıl 10 ay hapis cezası) ve Nariman Mejmedinov (8 yıl hapis cezası), Mecit Ablamitov’u (6 yıl hapis cezası) mahkum etti.



Öte yandan, 24 Şubat 2022 tarihinden sonra işgalciler, Nasrulla Seydaliyev, Rüstem Osmanov, Rüstem Gugurik, Arsen İbrayimov, Ayder Umerov ve Ruslan Abdurahmanov olmak üzere toplamda 6 Kırım Tatarı sözde Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkoydu.



 Rusya Yüksek Mahkemesinin 1 Haziran 2022'de Kırım Tatar Numan Çelebicihan Taburu’nu “terör örgütü” olarak tanıdığı duyuruldu.





En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.