SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus işgalciler, 100'den fazla Kırım Tatarını alıkoydu

Rusya’nın Güney Bölge Askeri Mahkemesinde yargılanan Kırım Tatar siyasi tutsaklara destek vermek için, işgal altındaki Kırım’dan Rusya’ya geçmeye çalışan Kırım Tatarları, işgalciler tarafından durduruldu. İşgalcilerin, gece boyunca 100’den fazla Kırım Tatarını alıkoyduğu bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2021 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2021 13:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus işgalciler, 100'den fazla Kırım Tatarını alıkoydu

Rusya’nın Güney Bölge Askeri Mahkemesinde yargılanan Kırım Tatar siyasi tutsaklara destek vermek için, işgal altındaki Kırım’dan Rusya’ya geçmeye çalışan Kırım Tatarları, işgalciler tarafından durduruldu. İşgalcilerin, gece boyunca 100’den fazla Kırım Tatarını alıkoyduğu bildirildi.

Rusya’nın Güney Bölge Askeri Mahkemesinde sözde “Hizb-ut Tahrir Davası” çerçevesinde yargılanan Karasubazar Grubundaki Kırım Tatar siyasi tutsakların, karar duruşmasının bugün düzenlenmesi bekleniyor. Bu kapsamda asılsız yere Rus mahkemesinde yargılanan soydaşlarına destek vermek için dün yola çıkan 100’den fazla Kırım Tatarı, işgalci polis tarafından alıkonuldu. Sözde polis görevlileri, Kırım Tatarlarının Kerç Köprüsünden geçmelerine izin vermedi.

"İŞGALCİLER YİNE KERÇ KÖPRÜSÜNDE KIRIM TATARLARINI ALIKOYDU"

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, bu gece yaptığı açıklamada, Kırım Tatar siyasi tutsaklar Enver Omerov, Riza Omerov ve Ayder Cepparov’a (Karasubazar Grubu) destek vermek için Rostov-na-Donu kentine giden Kırım Tatarlarının, işgalciler tarafından alıkonulduğunu duyurdu. KTMM Başkanı, "Kırım’dan haber aldık. Yine Rus işgalciler Kerç Köprüsünde Kırım Tatarlarını alıkoydu. Rostov-na-Donu kentine giden 8 araç alıkonuldu. Onlar Karasubazar Grubunun dava duruşmasına katılmak için yola çıkmışlardı. İnsanlar mahkeme kararı açıklanırken Kırım Tatar siyasi tutsakların yanında olmak için Rostov-na-Donu kentine gidiyorlardı." diye bildirdi.

İŞGALCİ POLİSLER, KİMLİKLERE VE EHLİYETLERE EL KOYDU

Öte yandan Kırım Dayanışması sivil teşkilatı yaptığı açıklamada, işgalcilerin gece boyunca Kerç Köprüsü girişinde 100’den fazla Kırım Tatarını alıkoyduğunu aktardı. İşgalci polisin, köprüden geçmeye çalışan Kırım Tatarlarının araçlarını durdurarak, onların kimliklerine ve ehliyetlerine el koyduğu belirtildi.

İşgalciler tarafından alıkonulanlar arasında bulunan Kırım Tatar milli hareketi emektarı Usein Velihayev’in fenalaştığı ve onun için ambulans çağrıldığı belirtildi.

Sabaha karşı işgalcilerin, Kırım Tatarlarının belgelerini geri vermeye başladığı kaydedilen açıklamada, "Fakat onlara sadece Kırım yönünde gitmeye izin veriyorlar. Aksi takdirde arabaları özel bir bekleme yerine yönlendiriyorlar." denildi.

Daha önce işgalciler, 3 Kasım 2020 tarihinde yapılan Kırım Tatar siyasi tutsaklar Eskender Abdulganiyev, Arsen Abhairov ve Rüstem Emirüseinov’un (Kurman Grubu) davasındaki karar duruşmasına katılmak için Rostov-na-Donu kentine geçmeye çalışan Kırım Tatarlarını alıkoymuştu.

RUS SAVCI ÜÇ KIRIM TATARI İÇİN TALEP ETTİĞİ AĞIR CEZALARI AÇIKLADI

Rus savcı, 23 Aralık 2020 tarihinde düzenlenen duruşmada Enver Omerov için 19 yıl hapis ve tahliye edildikten sonra 1 yıl 9 ay denetimli serbestlik cezası, Riza Omerov (Enver Omerov’un oğlu) için 13 yıl hapis ve tahliye edildikten sonra 6 ay denetimli serbestlik cezası, ayrıca Ayder Cepparov için 18 yıl hapis ve tahliye edildikten sonra 1 yıl 2 ay denetimli serbestlik cezası talep etti.

KIRIM TATARLARINA İŞGALCİLERİN BASKI VE ALIKOYMALARI BİTMEK BİLMİYOR

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, Akmescit’in Kırım Tatarlarının toplu olarak ikamet ettiği Kamenka semtinde ve Stroganovka (Mamak) köyünde 12 Ekim 2016 tarihinde Kırım Tatarlarının evlerinde yasa dışı aramalar yapıldı.

Aramaların sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında yapıldığı bildirildi. Aramalardan sonra gözaltına alınan Teymur Abdullayev, Rusya’da yasak olan örgütü organize etmekle; Rüstem İsmailov, Emil Cemadenov, Uzeir Abdullayev ve Ayder Saledinov ise Rusya’da yasaklamış bir örgütün faaliyetlerine katılmakla suçlandı.

Rus mahkemesi 18 Temmuz 2019 tarihinde Birinci Akmescit Grubu çerçevesinde yargılanan Kırım Tatarları Teymur Abdullayev hakkında 16 yıl 6 ay, Uzeir Abdullayev 12 yıl 6 ay, Rüstem İsmailov 13 yıl 6 ay, Emil Cemadenov ve Ayder Saledinov hakkında ise 11 yıl 6 ay hapis cezası kararı almıştı.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.