SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin'in Kırım topraklarına ilişkin kararı: Ukrayna, Kırımlılara AİHM'ye başvurmayı teklif etti

Ukrayna’nın Geçici İşgal Altındaki Topraklarının Yeniden Entegrasyonundan Sorumlu Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in işgal altındaki Kırım’ın topraklarına ilişkin aldığı kararı çerçevesinde, mülkiyet haklarının ihlal edileceği Kırımlılara, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurmaya tavsiye etti.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2020 18:06
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2020 11:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin'in Kırım topraklarına ilişkin kararı: Ukrayna, Kırımlılara AİHM'ye başvurmayı teklif etti

Ukrayna’nın Geçici İşgal Altındaki Topraklarının Yeniden Entegrasyonundan Sorumlu Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in işgal altındaki Kırım’ın topraklarına ilişkin aldığı kararı çerçevesinde, mülkiyet haklarının ihlal edileceği Kırımlılara, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurmayı tavsiye etti.

Ukrayna’nın Geçici İşgal Altındaki Topraklarının Yeniden Entegrasyonundan Sorumlu Bakanı Oleksiy Reznikov yaptığı açıklamada, "Aslında bu Rusya Federasyonu ile imzalanan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yasaklanan kamulaştırmadır. Ayrıca bu eylemler, İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Sözleşmesinin barışçıl mülkiyet hakkı ile ilgili maddesini ihlal ediyor. Tüm bu ihlaller, ilgili mahkemelere başvurma imkanları sağlıyor. AİHM’ye başvurarak Rusya’nın insani hukuku ihlal ettiği bildirilebilir. Ukrayna vatandaşlarının topraklarına zorla el koyan her kişi, bu eylemleri için şahsi olarak cezalandırılacağını hatırlamalı. Bunlar medeni dünyanın kuralları." ifadelerini kullandı.

TOPRAK KARARI KIRIM TATARLARINA BASKIYI ARTIRMAK İÇİN YAPILDI

Ayrıca açıklamada Ukrayna’nın, Putin’in imzaladığı "toprak kararını" Kırım’da yaşayan vatandaşlara uygulanan baskıyı artırma girişimi olarak değerlendirdiği belirtildi. Bakanlık işgalci yönetimin ilgili kararı bahane olarak kullanıp işgale karşı çıkan insanların topraklarına el koyabileceğini ifade etti. Ayrıca Bakanlık ilgili kararın Kırım Tatar halkına daha fazla baskı uygulamak amacıyla kullanılabileceğini öne sürdü.

"MÜLKÜNÜZE EL KOYMAYA ÇALIŞMA GİRİŞİMLERİNİ BİLDİRİN"

Bakan Reznikov, "İşgal edilen Kırım’da yaşayan tüm Ukrayna vatandaşları, işgalci yönetiminin kanunsuzluğuna direniş göstermeye davet ediyorum. Mülkünüze el konulma girişimleriyle ilgili tüm bilgileri bildiriniz. Geçici olarak işgal edilen topraklardaki tüm insan hakları ihlalleri kayda geçirilecek ve bununla ilgili gerekli yasal süreçler başlatılacak." diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Mart tarihinde imzaladığı kararla işgal ettiği Kırım’ın neredeyse tüm bölgelerini, Rusya vatandaşlığına sahip olmayan kişilerin arazi sahibi olamayacağı bölgeler listesine eklemişti.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan ve işgal edilen Kırım’ı ilgilendiren sözde kararnameyi, “yarımadanın sömürgeleşmesini hızlandırmaya yönelik bir adım” olarak nitelendirmişti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.