SON DAKİKA
Hava Durumu

Nikaragua'dan işgal altındaki Kırım'a, yasa dışı "fahri konsolos" atama kararı

Ukrayna Dışişleri Bakan Dmıtro Kuleba, işgal altındaki Kırım’a fahri konsolos atama kararı alan Nikaragua’ya protesto notasını gönderdiklerini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2020 12:08
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2020 12:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nikaragua'dan işgal altındaki Kırım'a, yasa dışı "fahri konsolos" atama kararı

Nikaragua, Rus işgal altındaki Kırım’a “fahri konsolos” atama kararı aldı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Nikaragua’nın söz konusu yasa dışı kararını kınadı.

Ukrayna Dışişleri Bakan Dmıtro Kuleba, işgal altındaki Kırım’a fahri konsolos atama kararı alan Nikaragua’ya protesto notası gönderdiklerini bildirdi.

Dmıtro Kuleba, 27 Ağustos 2020 tarihinde düzenlenen çevrimiçi basın konferansı sırasında yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın tüm uyarılarına rağmen, Nikaragua Hükumeti Rusya tarafından işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyetine fahri konsolos atadı… Söz konusu yasa dışı kararı bir an önce iptal etme talebinin bulunduğu nota Nikaragua Hükumetine gönderildi.” dedi.

İŞGALE YARDIM EDEN ŞAHIS FAHRİ KONSOLOS OLARAK ATANDI

Nikaragua, Kırım Fahri Konsolosu görevine Oleg Belavintsev’i atadı. Belavintsev'in Kırım’ın işgal edilme operasyonu sırasında Rusya’ya aktif bir şekilde yardım ettiği biliniyor. Ukrayna mahkemesi, 2019 yılında Belavintsev’i Ukrayna toprak bütünlüğü ve dokunulmazlığını ihlal etmekle suçlu bulmuş ve hakkında 13 yıl hapis cezası kararı almıştı.

UKRAYNA’NIN TALEBİ DİKKATE ALINMAZSA YAPTIRIMLAR UYGULANACAK

Bakan Kuleba, ülkesinin Nikaragua’nın söz konusu yasa dışı faaliyetlerini Ukrayna yasaları ve uluslararası hukukun ihlali olarak gördüğünü, ayrıca bunun Ukrayna’ya karşı atılmış düşmanca bir adım olarak değerlendirdiğini ifade etti.

Bakan, ilgili talebe cevap verilmemesi durumunda Ukrayna’nın Nikaragua’ya yaptırım uygulamaya başlayacağını duyurdu.

KIRIM’IN RUS İŞGALİ

İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 16 Mart 2014 tarihinde sözde referandum düzenlendi. 18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve sözde Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, “Kırım ve Akyar’ın (Sivastopol) iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin” bir anlaşma imzaladılar.

Birleşik Krallık dahil Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, dünyanın birçok ülkesi Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna Kırım’ı, geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak görüyor ve 7 Ekim 2015 tarihinde Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından ilgili yasa imzalandı.

Avrupa birliği ve ABD, Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uygulamaya başladı

Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.