SON DAKİKA
Hava Durumu

Nariman Celal: "Ukrayna'dan belli adımlar bekliyoruz"

Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, işgal edilen Kırım’da baskı ve zulüm koşullarında Milli Bayrak Gününün kaydedilmesini ve yarımadada ikamet eden Kırım Tatarlarının Ukrayna’dan hangi adımları beklediklerini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2020 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2020 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nariman Celal: "Ukrayna'dan belli adımlar bekliyoruz"

Tetyana İvanevıç / QHA Kıyiv

Son altı yıldır Kırım Tatarları için önemli olan günler - 26 Şubat Rus İşgaline Karşı Kırım Direniş Günü, 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırımın Kurbanlarını Anma Günü ve 26 Haziran Milli Bayrak Günü - Rus işgalcileri tarafından takip ediliyor, aktivistlere ise sürekli uyarılar dağıtılıyor. Bu yıl Kırım Tatar Bayrak Günü de istisna olmadı. Etkinliklerden önce aktivistlere uyarı kağıtları verildi, “Bayrak hareketi” kapsamında yapılan araç konvoyunun ilk gününde ise polisler 6 kez arabaları durdurdu. 

Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, işgal edilen Kırım’da baskı ve zulüm koşullarında Milli Bayrak Gününün kaydedilmesini ve yarımadada ikamet eden Kırım Tatarlarının Ukrayna’dan hangi adımları beklediklerini anlattı.

KIRIM’DA ARAÇ KONVOYU ETKİNLİĞİ İÇİN HERKESE İZİN VERİLMİYOR

-Kırım’da Bayrak Günü nasıl kaydediliyor? Ne şekilde kutlanıyor? 

Maalesef, şimdilik Kırım’da kamuya açık etkinlik düzenlemek imkansız. Belli kurumlara göre, sözde aşırılıkçı, “meclis taraftarı veya üyesi” veya Ukrayna taraftarı aktivistler tarafından etkinlikler düzenlenmesi engelleniyor veya tamamen yasaklanıyor. 

Kırım’da sadece sözde yetkililer veya işbirlikçiler tarafından düzenlenen etkinliklere izin veriliyor. Onlar Kırım Tatarlarının dikkatini çekmek ve güvenini kazanmak için kendi araç konvoyu etkinliklerini yapıyorlar. Bu şekilde Ruslan Balbek gibi işbirlikçiler  “Rusya’da her şeyin iyi olduğunu ve herkesin kendi bayrağıyla özgürce hareket ettiğini” göstermek istiyorlar. Ancak bu hiç öyle değil. 

Herkes bunu yapamıyor, bu gibi etkinliklerin yapılmasına sadece işgalcilerle işbirliği yapılıyorsa izin veriliyor. Biz onların kutlamalarına karşı çıkmıyoruz, çünkü (söz konusu olan) bayraktır ve çeşitli siyasi görüşleri olanların da bu günü kutlama hakkı var. 

-İşgalci polisler yerel aktivistlere baskı yapıyor mu?

25 Haziran’da “Bayrak Hareketi” isimli kampanya başlatıldı. Bu kampanya kapsamında genç aktivistlerimiz üç gün içinde tüm Kırım’ı gezip, insanlarla konuşuyor,  video ve foto çekimi yapıyorlar. Bu kampanyanın ana amacı tüm Kırım’ı bir bayrakla birleştirmek, sonra ise bu bayrağı Ak Kayanın tepesine çekmek.

Bu kampanya arefesinde aktivistlerden birine polisler uyarı verdi. Dün ise kampanya kapsamında yola çıktığımızda polisler bizi altı kez durdurdu, sözde kimliklerimizi kontrol etmek için. Bunlar tesadüfi olmuyor. Onlar tüm bunları bilerek yapıyorlar.  Her yıl aynısı oluyor. 

İnsanlar Kırım’da evlerine bayrak asabiliyor mu?

Tabii. Ayrıca, bazı evlerde Kırım Tatar Bayrağını her gün görmek mümkün. İnsanlar böylece kendi karşılıklarını ve başkası gibi olmadıklarını göstermek istiyor. Bayrak gününde ise bu bayrakların sayısı daha fazla oluyor. Bazı vatandaşlarımız bu şekilde işgalcileri protesto ediyorlar. İşgalciler de bunu biliyor. Polisler mesela sürekli Kırım Tatar Bayrakları olan araçları durduruyorlar. 

"UKRAYNA’DAN KIRIM’IN STATÜSÜNÜ DEĞİŞTİRMESİNİ BEKLİYORUZ"

Ukrayna’da bu yıl 26 Şubat Rus İşgaline Karşı Kırım Direniş Günü devlet düzeyinde kaydedildi. Şimdi ise 26 Haziran Kırım Tatar Bayrak Günü’nün de devlet seviyesinde kutlanması teklif ediliyor. Bu gibi adımları memnuniyetle karşılıyorum. Ancak ilk önce Ukrayna hükumetine, yerli halklar, Kırım Tatar halkının statüsü ve Ukrayna Anayasasının 10. maddesinde Kırım’ın statüsüyle ilgili yapılacak değişiklikler gibi siyasi konulara odaklanmayı tavsiye ederim.  Kırım’da bu kararların onaylanmasını bekliyorlar. Kırım’ın statüsünün değiştirilmesi sadece Kırım Tatarları için değil, Ukrayna için de önemlidir. Eğer Ukrayna bunu becerirse, bunun işgalin sona ermesinde de etkisi olacaktır. 

18 Mayıs’ta Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenkıy, Kırım Tatar halkının temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşme sırasında Cumhurbaşkanı, Kırım Tatarlarından ve yarımadadan sorumlu çalışma grubu oluşturulacağını duyurdu. Ancak bir ay geçti, hiçbir gelişme olmadı. Çünkü bu iletişim çok zor kuruluyor. Cumhurbaşkanı Ofisi de söylediklerini yerine getirmek için acele etmiyor.    

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.