SON DAKİKA
Hava Durumu

Nariman Celâl: Sadece Kırım'ı işgalden kurtararak yarımadadaki baskıları durdurabiliriz

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celâl, Kırım Haber Ajansına (QHA) işgal altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına yönelik yapılan baskıları ve önceki gün düzenlenen toplu baskınları değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2020 19:31
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2020 19:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nariman Celâl: Sadece Kırım'ı işgalden kurtararak yarımadadaki baskıları durdurabiliriz

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celâl, Kırım Haber Ajansına (QHA) işgal altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına yönelik yapılan baskıları ve önceki gün düzenlenen toplu baskınları değerlendirdi.

Rus işgali altındaki Kırım’da dün 7 Temmuz’da düzenlenen aramaları değerlendiren Nariman Celal, Rusya’nın Kırım Tatarlarının tutuklanmasını 6 yıldır bir baskı aracı olarak kullandığını belirtti.

ALIKONULANLARA ASILSIZ SUÇLAMALAR YAPILIYOR

Yeni alıkonulan kişilerin de güya Rusya’da yasaklı olan örgütün faaliyetlerine katılmakla suçlandığını kaydeden Celal, söz konusu suçlamalar çerçevesinde birçok Kırım Tatarının hapis cezasına mahkum edildiğini hatırlattı.

İlgili haber: İşgal edilen Kırım’da toplu baskın: Bir Kırım Tatarı daha alıkonuldu

TUTUKLAMALARIN DEVAMI GELEBİLİR

Rusya için önemli uluslararası etkinliklerin gerçekleştiği ve Kremlin’in kendi imajını iyileştirmek istediği zaman işgal edilen Kırım’daki baskıların bekleme moduna alındığını kaydeden KTMM Başkan Yardımcısı Celâl, sorunun daha derin olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:  

"Tutuklama konveyörü çalışmaya devam ediyor. Ben onu belli bir olaya veya sebebe bağlamazdım. Bu, Rusya’nın Kırım Tatarları, Ukrayna vatandaşlarına yönelik yürüttüğü baskı politikasının bir devamıdır. Şu an ilgili baskıları, Rusya ve Kırım’da düzenlenen sözde anayasa referandumuna bağlayabiliriz… Ancak bu çok önemli değil. Önemli olan bu baskı politikasının devam edilmesi. Rusya’nın bir anda duracağını ve pişman olacağını bekleyemeyiz. Bana göre bu tutuklamaların devamı da gelecek."

İlgili haber: Çubarov: Kırım'daki baskınlar, işgalci yönetimin intikamıdır

İŞGALCİLER ENGELLİ KİŞİLERE DE TERÖRİZM SUÇLAMALARI YÖNLENDİRİYOR

Kırım’da dün yapılan aramaların ayrıntılarına dikkat çeken Celal, "Daha önce benzer alıkoymalar bir bölgede veya komşu köylerde yapılıyordu. Bu sefer ise Kırım’ın farklı yerlerinde aramalar yapıldı. Alıkonulan gençlerden çoğu aktivist, tek kişilik eylemlere katılıyorlardı; yani onlar bir süredir takip ediliyorlar. Alıkonulanlar arasında Aleksey Sizikov’un da bulunması çok korkunç. O bir engelli, gözleri görmüyor, sürekli bakıma ihtiyaç duyuyor. O Akmescit’teki ilk tek kişilik eyleme çıktığı zaman ben bir kere onunla sohbet etmiştim. Onun alıkonulması dehşet verici bir şey." diye kaydetti.

YAŞI BÜYÜK VE HASTA İNSANLARDA ALIKONULUYOR

Kalp hastası, bir ayağı ampute olan Kırım Tatar aktivist Edem Bekirov’un da terörizm suçlaması çerçevesinde bir yıldan uzun süredir tutukevinde alıkonulduğunu hatırlatan Celal, yaşı büyük ve çeşitli hastalıklara sahip insanların da Rus yönetimi tarafından alıkonulduğunu ve uygun tıbbi bakım olmadan hapislerde tutulduğunu belirterek, "Tüm bunlar maalesef Kırım yarımadasını kontrol eden devleti karakterize ediyor" dedi.

İlgili haber: İşgalci mahkemeden görme engelli Kırımlıya ev hapsi cezası!

Nariman Celal, Rusya’nın Kırım Tatarlarını özellikle terörizmle suçlayarak amacının dünyaya güya İslam terörizmi ile mücadele ettiğini göstermek ve böylece dünyanın Kırım Tatarlarına karşı merhamet duymamasını sağlamak istediğini belirtti.

BASKILARI SADECE KIRIM’IN İŞGALDEN KURTARILMASI DURDURABİLİR

Kırım yarımadası Ukrayna egemenliği altına dönene kadar Kremlin yönetiminin işgali kabul etmeyen Kırımlılara baskı uygulamayı sürdüreceğini ifade eden KTMM Başkan Yardımcısı, "Her zaman sonuçlarla mücadele ettiğimizi söylüyorum. Öte yandan tüm bunların ana sebebi; Rusya Federasyonu’nun Kırım’ı işgal etmesi, Ukrayna toprak bütünlüğünün ihlal edilmesidir. Bu ana sebep ortadan kaldırılmazsa onun sonuçları sürekli tekrarlanmaya devam edeceklerdir… Bu yüzden tüm dünya, Rusya’ya ders vermeli ve bunun için elinde olan tüm araçları ile yöntemleri kullanmalıdır. Ukrayna da kendini kandırmamalı. Ukraynalıların çoğu bazı siyasi tutsakların serbest bırakıldığını kutlarken kendini kandırmamalı. Kırımoğlu ve diğerleri her zaman ‘Rusya kendisi için başka esirler bulur’ diyorlar. İşte yeni baskılar bunun bir örneği. Kırım’da esir alınabilecek çok Ukrayna vatandaşı mevcut. Yani Rusya bu durumu sürekli ve sonsuza kadar yenileyebilir." dedi.

AİLEYİ GEÇİNDİREN KİŞİNİN ALIKONULMASI AİLELER İÇİN BÜYÜK BİR ZORLUK

Dün yapılan baskınlardan sonra Rus işgalci yönetiminin siyasi nedenlerden ötürü alıkoyduğu Kırım Tatarlarının sayısı 77’ye ulaştı. 

Kırım Tatar halkının siyasi tutsakların ailelerine yardım ettiğini anlatan Celal, "Genelde siyasi tutsakların aileleri, çok çocuklu olan ailelerdir. Onlar için aileyi geçindiren kişiyi kaybetmek çok büyük bir kayıptır. Genelde bu aileler İslam adetlerine göre yaşıyor; erkek çalışıyor, kadın ise çocuklara bakıyor, evi idare ediyor. Erkek alıkonulduktan sonra aileler onları geçindiren kişisiz kalıyorlar. Kadınlar ve yakınları için bu büyük bir kayıp. Bu yüzden büyük baskı hissediyorlar... Toplum yardım etmeye çalışıyor ancak yardıma ihtiyaç duyan ailelerin sayısı gitgide artığı için ihtiyaçları da artıyor. Özellikle son zamanlarda, Kırım’daki ekonomik durumun çok iyi olmadığı bu zamanlarda siyasi tutsakların aileleri için destek olmadan geçinmek çok zor. Bu insanların ruh halinden bahsetmiyorum bile... Eşi, babası alıkonulan kişinin durumunu hiçbir şeyle kıyaslayamazsınız." diye kaydetti.

"BABASIZ KALAN ÇOCUKLARIN SAYISI HIZLA ARTIYOR"

Siyasi tutsakların ailelerine verilen maddi destek hakkında konuşan Celal, "Maalesef hayır işi dönemden döneme değişiyor; örneğin bayramlarda daha çok para toplanıyor fakat normal günlerde daha az para bağışlanıyor. Babasız kalan çocukların sayısı hızla artıyor… Bizim Balalar girişimi başladığı zaman verdiğimiz maddi destek daha büyüktü ancak şu an böyle bir imkanımız yok; bu yüzden siyasi tutsakların ailelerine destek vermek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama tabii ki bunlar yetersiz." dedi.

"SİYASİ TUTSAKLARIN EŞLERİ BÜTÜN MASRAFLARI KARŞILAMAK ZORUNDA KALIYOR"

Ukrayna’nın da siyasi tutsakların ailelerine maddi, hukuki ve başka türlü destekte bulunmaya çalıştığını belirten KTMM Başkan Yardımcısı, "Fakat yine de siyasi tutsakların eşleri hem aileyi geçindirmek hem de avukat ve diğer masrafları karşılamak zorunda kalıyorlar. Bu, aileler için büyük bir yük." diye vurguladı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.