SON DAKİKA
Hava Durumu

Memorial İnsan Hakları Merkezi, Ukraynalı aktivist Prihodko'yu siyasi tutsak olarak tanıdı

Memorial İnsan Hakları Merkezi, Ukraynalı aktivist Prihodko'yu siyasi tutsak olarak tanıdı

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2021 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2021 11:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Memorial İnsan Hakları Merkezi, Ukraynalı aktivist Prihodko'yu siyasi tutsak olarak tanıdı

Uluslararası Memorial Derneği bünyesinde kurulan Memorial İnsan Hakları Merkezi, işgal altındaki Kırım’da düzmece suçlamalarla yasa dışı bir şekilde alıkonulan Ukraynalı aktivist, siyasi tutsak Oleg Prıhodko’yu siyasi tutsak olarak tanıdı.

Memorial İnsan Hakları Merkezinden 6 Nisan’da yapılan açıklamada, Ukraynalı aktivist, siyasi tutsak Oleg Prıhodko’yu siyasi tutsak olarak tanıdıkları duyuruldu. Açıklamada, "Memorial İnsan Hakları Merkezi, Oleg Prıhodko’yu bu kavramı tanımlayan uluslararası yönergelere uygun olarak siyasi tutsak olarak tanıyor. Davasının bir suç unsuru olmadan düzmece sebepler çerçevesinde açıldığını düşünüyoruz. Oleg Prıhodko yalnızca siyasi görüşleri dolayısıyla zulüm görüyor ayrıca adil yargılanma hakkı ihlal ediliyor." ifadelerine yer verildi.

Memorial İnsan Hakları Merkezi, Prihodko’nun derhal serbest bırakılmasını ve hakkında alınan mahkeme kararının iptal edilmesini talep etti.

OLEG PRIHODKO DAVASI

Rus işgali altındaki Kırım’da FSB, 9 Ekim 2019 tarihinde Prıhodko’nun evinde arama düzenledi. FSB görevlileri aramadan sonra yaptıkları açıklamada, garajda 200 TNT tipi patlayıcı, el bombası pimi ve yaralayıcı parçalar (doğranmış kaynak elektrotları) bulduğunu iddia etti.

İşgalciler, Prıhodko’nun Sak kentinde bulunan valilik binasını patlatma girişimi için hazırlandığını ve Prıhodko’nun alıkonulmasıyla terör eyleminin önlendiğini ileri sürdü.

Avukat Nazim Şeyhmambetov, Prıhodko’nun Rusya Ceza Kanunu 205. maddesi (terörizm eylemi) ve 223.1. maddesi (patlayıcı maddeleri ve cihazlarının yasa dışı üretimi) çerçevesinde suçlandığını belirtti.

Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesi, 3 Mart 2020 tarihinde Ukraynalı aktivist Oleg Prıhodko hakkında 5 yıl hapis cezası ve 110 bin ruble para cezası kararı aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.