SON DAKİKA
Hava Durumu

Mecit Ablamitov'un davası: Tanık, sorgu tutanağında belirtilen ifadeyi reddetti

Mecit Ablamitov'un davası: Tanık sorgu tutanağında belirtilen ifadeyi reddetti

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2021 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2021 12:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Mecit Ablamitov'un davası: Tanık, sorgu tutanağında belirtilen ifadeyi reddetti

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde İslam Terek (Kirovskoye) Bölge Mahkemesinde, işgalcilerin güya Ukrayna’nın ana kısmında faaliyet gösteren Numan Çelebicihan Taburuna üye olduğu iddiasıyla alıkoyduğu Kırım Tatarı Mecit Ablamitov’un davası görülmeye devam ediyor. Duruşma sırasında ifade veren tanık, sorgu tutanağında yazılan ifadeyi vermediğini bildirdi.

Kırım’ın sözde İslam Terek (Kirovskoye) Bölge Mahkemesinde, 20 Ocak 2021 tarihinde, güya Ukrayna’nın ana kısmında faaliyet gösteren Numan Çelebicihan Taburuna üye olduğu iddiasıyla alıkonulan Kırım Tatarı Mecit Ablamitov’un davası görüldü. Duruşma sırasında 5 tanık sorgulandı. Tanıklardan Kırım Tatar siyasi tutsak Aydın Mamutov, sorgu tutanağında belirtilen ifadeyi daha önce vermediğini söyledi.

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK MAMUTOV'UN İFADESİ DEĞİŞTİRİLDİ!

Ayrıntıları anlatan avukat Ayder Azamatov, duruşmada, daha önce güya Numan Çelebicihan Taburuna üye olmakla suçlu bulunarak mahkum edilen Kırım Tatarı Aydın Mamutov’un ifade verdiğini belirtirken “Mamutov, mahkemede ifadesi okunurken, kendisini sorgulayan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlilerinin sorgu tutanağını okumasına izin vermediğini, sadece belgeyi imzalamasını istediklerini anlattı. Mamutov savcının okuduğu ifadedeki bir çok şeyi ilk kez duyduğunu, daha önce böyle ifade vermediğini söyledi.” diye bildirdi.

Avukat, duruşma sırasında ifade veren diğer tanık Seytibram Zeytullayev’in Ablamitov'u sadece bir kere gördüğünü anlattığını belirtirken, "Tanık Zeytullayev ifade verdiği sırada Ablamitov’u sadece bir kere gördüğünü ve onun askeri eğitime katılmadığını bildirdi. Tanık Ablamitov’un Asker örgütünün üyesi olduğunu ve örgütün Sınır Güvenlik Servisine yardım ettiğini anlattı. Asker örgütünün Ukrayna’da 2016'nın başından beri resmi olarak kayıtlı bir kuruluş olduğunu belirtmek çok önemli." diye aktardı.

İSLAM TEREK SAKİNİ KIRIM TATARI MECİT ABLÂMİTOV İŞGALCİ GÜÇLERCE ALIKONULMUŞTU

Rus işgali altındaki Kırım’da Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), 19 Ağustos 2020 tarihinde, güya Ukrayna’nın ana kısmında faaliyet gösteren Numan Çelebicihan Taburuna üye olduğu iddiasıyla 26 yaşındaki Kırım Tatarı Mecit Ablâmitov alıkoyduğunu duyurmuştu. Aynı gün işgalci mahkeme Ablâmitov hakkında tutuklama kararı aldı.

İslam Terek (Kirovskoye) bölgesi sakini Ablâmitov, 2016 yılında güya Numan Çelebicihan Taburuna üye olmak için Ukrayna’nın ana kısmına çıkış yaptığı, daha sonrasında Kırım’a geri döndüğü ancak “tabur üyeleriyle” iletişimini devam ettirdiği ileri sürülmüştü.

15 YIL HAPİS CEZASIYLA KARŞI KARŞIYA

Kırım Tatar genç Mecit Ablâmitov, yöneltilen suçlamalar çerçevesinde işgalci mahkeme tarafından Rusya Ceza Kanununun 208. maddesi 2. fıkrası (yabancı bir ülkede yasadışı silahlı oluşumlara katılım) uyarınca 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

NUMAN ÇELEBİ CİHAN TABURU NEDİR? HİÇ OLUŞTURULDU MU?

Numan Çelebicihan Taburu oluşturma fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyor. Ancak tabur resmi olarak hiçbir zaman kurulmadı. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi kullanarak Kırımlıları kovuşturmaya devam ediyor. Daha önce işgalciler aynı suçlamalar çerçevesinde Kırım Tatarları Edem Kadırov (4 yıl hapis cezası), Fevzi Sagancı (10,5 yıl hapis cezası), Dilaver Gafarov (9 yıl 10 ay hapis cezası) ve Nariman Mejmedinov’u (8 yıl hapis cezası) mahkum etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.