SON DAKİKA
Hava Durumu

Lviv'de Kırım Tatar Soykırımı kurbanları anıldı

Lviv'de Kırım Tatar Soykırımı kurbanları anıldı

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2022 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2022 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Lviv'de Kırım Tatar Soykırımı kurbanları anıldı

Ukrayna’nın Lviv kentinde 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı Kurbanları anıldı. Sabah saatlerinde Lviv Belediyesi binası önünde Kırım Tatar bayrağı göndere çekildi. Ayrıca kentte anma eylemi düzenlendi. Eyleme milletvekilleri ile yerel yönetim temsilcileri de katıldı.

Ukrayna’da, her 18 Mayıs’ta Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anma Günü kaydediliyor. Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anma Günü nedeniyle Lviv Belediyesi Binası önündeki direğe Kırım Tatar bayrağı göndere çekildi ve sürgün nedeniyle hayatını kaybeden Kırım Tatarları saygı duruşuyla anıldı.

LVİV'DE KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ ANMA EYLEMİ

Bununla birlikte kentte, Kırım Tatar halkının 18 Mayıs 1944’te anavatanlarından sürgün edilmesinin 78’inci yıl dönümü vesilesiyle anma eylemi gerçekleşti. Avrupa Dayanışması Partisi tarafından organize edilen eyleme Ukrayna milletvekilleri Oleg Sınyutka ve Sofiya Fedına, yerel yönetim temsilcileri ve Lviv sakinleri katıldı. Eylemciler büyük Ukrayna ve Kırım Tatar bayrakları açtı.

Eylemde konuşan Ukrayna Milletvekili Sofiya Fedına, “Maalesef tarih tekerrür ediyor. 2014 yılından beri Kırım Tatarları baskı görüyor, sürülüyor hatta öldürülüyor. Şubat ayından bu yana ise Ukrayna halkına soykırım yapılıyor. Hem o zaman hem de şimdi, suçlar tek düşman tarafından işleniyor.” dedi.

Bununla birlikte akşam saatlerinde Lviv Kırım Evi kültür merkezi tarafından organize edilen ve Kırım Tatar Sürgünü ile Ukrayna'da savaş nedeniyle yaşanan

olayları anlatan sanat eylemi gerçekleşti.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını vatanları Kırım’dan sürgün etti. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

Ukrayna Parlamentosu, 2015 yılında Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.