SON DAKİKA
Hava Durumu

Letonya Parlamentosunda Kırım Platformu milletvekili grubu kuruldu

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Letonya Parlamentosunda Kırım Platformu milletvekili grubu kurulduğunu duyurdu. Ceppar, Letonya Parlamentosunda kurulan Kırım Platformu milletvekili grubu için parlamenter ortaklarına teşekkür etti.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2021 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2021 15:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Letonya Parlamentosunda Kırım Platformu milletvekili grubu kuruldu

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Letonya Parlamentosunda Kırım Platformu milletvekili grubu kurulduğunu duyurdu. Ceppar, Letonya Parlamentosunda kurulan Kırım Platformu milletvekili grubu için parlamenter ortaklarına teşekkür etti.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Letonya Parlamentosunda, Ukrayna’nın Kırım’ı işgalden kurtarma ve uluslararası kabul görmüş sınırlarında Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü yeniden tesis etme çabalarını desteklemek için Kırım Platformu milletvekili grubu kurulduğunu duyurdu. Emine Ceppar, dün Twitter hesabından duyurduğu Letonya Parlamentosunda kurulan Kırım Platformu milletvekili grubu için Letonyalı siyasi ortaklarına destekleri için teşekkür etti.

LETONYA’DAN UKRAYNA’YA RESMİ ZİYARET

Letonya Cumhuriyeti’nin Hükumet organı (Saeima) Basın Hizmetinden dün yayımlanan duyuruya göre Saeima Başkanı Ukrayna’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.
Resmi duyuruya göre Saeima Başkanı, 17-20 Mayıs tarihleri ​​arasında en yüksek devlet yetkilileriyle görüşülecek ve Ukrayna’ya gerçekleştirilecek resmi ziyaretin amacı, Letonya’nın Ukrayna ile dayanışmasını teyit etmek, egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği ifade etmek olacak.


Saeima Başkanı ve Saeima Sözcüsü, Ukrayna Parlamento Başkanı Dmitro Razumkov (Dmytro Razumkov) ile görüşmek üzere gideceği Kıyiv’deki ziyarette Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Başbakan Denis Şımigal, Dışişleri Bakanı Dımıtro Kuleba ve Savunma Bakanı Andriy Taran ile görüşecek.

Ziyaret sırasında Letonyalı yetkililer, askeri çatışmalardan etkilenen Donetsk bölgesi topraklarını da ziyaret edecek ve Kramatorsk’ta bölge liderleriyle görüşecek ve Letonya’nın insani yardım yükünü teslim edecek.

Ukrayna’daki Saeima Başkanı, Kırım Tatarlarının temsilcilerinin yanı sıra Ukrayna Siyasi Mahkumlar Platformu temsilcileriyle de görüşecek.
Ayrıca Kıyiv’de Meçhul Asker ve Holodomor’un kurbanlarının anma törenlerine çiçek bırakılması planlanıyor. Saeima Başkanı, Maidan’da ölen protestocuların anısına adanan Nebesnaya Soth’un kurbanlarının anısına çiçek bırakacak.
Saeima Başkanı ayrıca Kıyiv’de Letonya Ukrayna Derneği temsilcileriyle bir araya gelecek ve Ukrayna Tarım Kütüphanesini kuran Letonya Indrikis Kohs onuruna bir anma plaketi açacak.
Resmi ziyarette yer alacak olan Letonyalı Gazeteci Inara Mürniece, Saeima Savunma, İçişleri ve Yolsuzluğu Önleme Komisyonu Başkanı Juris Rancans ve Saeima Dış İlişkiler Komitesi üyesi Ojars Eriks Kalniņs ile birlikte bir ziyarete katılacak.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.