SON DAKİKA
Hava Durumu

Kurman Grubu ile ilgili karar bugün verilecek!

Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesinde, Kırım Tatar siyasi tutsaklar Eskender Abdulganiyev, Arsen Abhairov ve Rüstem Emirüseinov’un (Kurman Grubu) davası çerçevesinde alınan karar açıklanacak.

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2020 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2020 10:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kurman Grubu ile ilgili karar bugün verilecek!

Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesinde, Kırım Tatar siyasi tutsaklar Eskender Abdulganiyev, Arsen Abhairov ve Rüstem Emirüseinov’un (Kurman Grubu) davası çerçevesinde alınan karar açıklanacak. İddia makamı 3 Kırım Tatar siyasi tutsak için toplam 50 yıl hapis cezası istiyor.

Rus mahkeme, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladıkları Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklar Eskender Abdulganiyev, Arsen Abhairov ve Rüstem Emirüseinov (Kurman Grubu) hakkında aldığı kararı bugün açıklayacak. İddia makamı, 19 Ekim 2020 tarihinde yapılan duruşmada Rüstem Abhairov için 18 yıl hapis cezası ve 1,5 yıl gözetim cezası, Arsen Abhairov için 15 yıl hapis cezası ve Eskender Abdulganiyev için 16 yıl hapis cezası talep etmişti.

DURUŞMAYA KATILMAK İÇİN ROSTOV-NA-DONU'YA GİDEN KIRIM TATARLARI İŞGALCİLER TARAFINDAN ALIKONULDU

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov bugün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesinde bugün saat 10.00’da Kurman Davasının karar duruşmasının düzenleneceğini bildirirken, "Soydaşlarına destek vermek için otobüs ile özel araçlarla 200’den fazla Kırım Tatarı Kırım’dan Rostov’a yola çıktı. Kırım’ın farklı yerlerinden yola çıkan Kırım Tatarları takip edildiklerini fark etti. Bazı araçlar trafik polisi tarafından birkaç defa durduruldu ve kasıtlı olarak uzun süreli incelemelere tabi tutuldu." diye bildirdi.

Kerç köprüsünden geçerek Rusya’ya gitmeyi planlayan tüm Kırım Tatarlarının trafik polisi tarafından köprü girişinde alıkonulduğunu belirten Çubarov, "Kırım Tatarlarının zorla hapsedildiği birkaç saat boyunca diğer araçlar işgal edilen Kırım’dan Rusya’ya doğru bir engel olmadan geçti." ifadelerini kullandı.

KERÇ KÖPRÜSÜ SABAHA KADAR KAPATILDI

Bununla birlikte Kırım Tatarlarının yasa dışı olarak alıkonulduğu Kerç köprüsü girişine, Rusya Milli Muhafızları birliklerinin getirildiğini kaydeden KTMM Başkanı, işgalcilerin gece saat 02.30’da köprünün sabah saat 8.00'e kadar kapatılacağını açıkladığını belirtti. 

Kırım Tatar aktivist Lütfiye Zudiyeva sabah saat 7.00 civarında işgalci yetkililerin Kırım Tatarlarından daha önce topladığı kimlikleri ve araç belgelerini geri verdiğini bildirdi.

KURMAN GRUBU

14 Şubat 2019 tarihinde, işgalci güçler Kırım’ın Kurman (Kransogvardeyskoye) bölgesinde bulunan Büyük Onlar (Oktyabrskoye) kasabasında yaşayan bir sıra Kırım Tatarının evine baskın düzenleyerek, arama yaptı. Arama sonucunda, Eskender Abdulganiyev, Arsen Abhairov ve Rüstem Emirüseinov gözaltına alındı. Daha sonra üç Kırım Tatarı hakkında tutuklama kararı alındı.

İşgalciler üç Kırım Tatarını “Rusya’da yasaklı olan bir örgüte katılmakla” suçluyor.

Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesi, 29 Ocak 2020 tarihinde Eskender Abdulganiyev, Arsen Abhairov ve Rüstem Emirüseinov’un davalarını incelemeye başladı.

Üç Kırım Tatarı düzmece dava çerçevesinde bir buçuk yıldır alıkonulmaya devam ediyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.