SON DAKİKA
Hava Durumu

Kuleba: Kırım'da Nikaragua Konsolosluğunun açılması uluslararası hukukun ağır ihlalidir

Kuleba: Kırım'da Nikaragua Konsolosluğunun açılması uluslararası hukukun ağır ihlalidir

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2020 19:05
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2020 19:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kuleba: Kırım'da Nikaragua Konsolosluğunun açılması uluslararası hukukun ağır ihlalidir

Rus işgal altındaki Kırım’da Nikaragua Fahri Konsolosluğu açıldı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, işgal altındaki Kırım’da sözde fahri konsolosluğun açılmasını ağır uluslararası hukuk ihlali olarak nitelendirdi.

Kırım’ın işgalci medyasına yansıyan haberlerde,  Nikaragua’nın Rusya Büyükelçisi Alba Azucena’nın, 10 Kasım 2020 tarihinde, Nikaragua’nın sözde Kırım Fahri Konsolosu görevine atanan Oleg Belavintsev’e konsolosluk patentini verdiği bildirildi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Nikaragua söz konusu adımı atarak Rusya’nın devletimize karşı sürdürdüğü saldırganlığı destekliyor.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Kuleba, “Akmescit’te (Simferopol) Nikaragua’nın sözde fahri konsolosluğunun açılması, uluslararası hukukunun ve Ukrayna yasalarının ağır ihlalidir… Söz konusu adımı atarak Nikaragua, Rusya’nın devletimize karşı sürdürdüğü saldırganlığı destekliyor.” diye kaydetti.

"UKRAYNA TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI DUYMAYAN HER ÜLKEYE YAPTIRIM UYGULAYACAĞIZ"

Ukrayna’nın Nikaragua’ya karşı ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladığını belirten Bakan, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duymayan ve Nikaragua’nın attığı adımlara benzer adımlar atacak olan her ülkeye karşı yaptırım uygulayacağımızı vurgulamak istiyorum.” dedi.

İŞGALE YARDIM EDEN ŞAHIS FAHRİ KONSOLOS OLARAK ATANDI

Nikaragua, Kırım Fahri Konsolosu görevine Oleg Belavintsev’i atadı. Belavintsev’in, Kırım’ı işgal operasyonu sırasında Rusya’ya aktif bir şekilde yardım ettiği biliniyor. Ukrayna mahkemesi, 2019 yılında Belavintsev’i Ukrayna toprak bütünlüğü ve dokunulmazlığını ihlal etmekten suçlu bulmuş ve hakkında 13 yıl hapis cezası kararı almıştı.

UKRAYNA’DAN KINAMA VE YAPTIRIM KARARI

Bilindiği gibi daha önce,  Nikaragua, Rus işgal altındaki Kırım’a “fahri konsolos” atama kararı aldığında, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Nikaragua’nın bu yasa dışı kararını kınadı. Ekim ayında Ukrayna Parlamentosu,  Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin Nikaragua’ya yaptırımlar uygulama önerisini onayladı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.