SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM üyesi Süleymanov: Kırımoğlu’nun Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi ilk önce Ukrayna için büyük bir artı olur

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi teklif edildi. Daha önce bu teklifle Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisine başvuruda bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi Abmecit Süleymanov, Herson’da düzenlenen bir forumda konuyu bir kez daha gündeme getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2021 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2021 12:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM üyesi Süleymanov: Kırımoğlu’nun Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi ilk önce Ukrayna için büyük bir artı olur

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi teklif edildi. Daha önce bu teklifle Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisine başvuruda bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi Abmecit Süleymanov, Herson’da düzenlenen bir forumda konuyu bir kez daha gündeme getirerek "Kırımoğlu’nun Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi ilk önce Ukrayna için büyük bir artı olur" dedi.

Ukrayna’nın Herson kentinde düzenlenen “Ukrayna 603,7 Herson: Ukrayna’nın Güneyi Avrupa’nın Verimli Toprakları” isimli forumda konuşan KTMM üyesi Abmecit Süleymanov, Ukrayna’nın, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Nobel Barış Ödülü'ne aday göstermesi gerektiğini ifade etti. KTMM üyesi Abmecit Süleymanov yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu Nobel Barış Ödülü'ne aday göstermek ilk önce Ukrayna için büyük bir artı olurdu. Kırımoğlu, Kırım Tatar halkı ile birlikte Kırım’ın işgalden kurtarılması için barışçıl bir şekilde mücadele eden bir liderdir.”

KIRIMOĞLU’NUN NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜNE ADAYLIĞI YENİDEN GÜNDEMDE

Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Abmecit Süleymanov, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesi için Aralık 2020’de Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisine başvuruda bulunmuştu.

Kırımoğlu, 2009, 2011 ve 2015 yıllarında da Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti.

Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Simferopol’de (Akmescit) yapılan 1. Dünya Kırım Tatar Kongresi’nde 22 Mayıs 2009 tarihinde alınan kararla, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesi kararlaştırılmıştı.

2011 yılında, Ukrayna, Polonya, Macaristan, Romanya, Rusya, Türkiye ve ABD’den 17 profesör ve Ukrayna, Kanada ve Avrupa Birliği Parlamentosundan 3 milletvekili Kırımoğlu’na Nobel Barış Ödülü verilmesi için başvuru yaptı. O dönemde söz konusu başvuru, Almanya’daki Tehdit Altındaki Halklar Örgütünün (Gesellschaft für bedrohte Völker) girişimiyle yapıldı.

Kırımoğlu, 2015’te de Nobel Barış Ödülüne aday gösterildi. Kırımoğlu’nun adaylığını Kırım Tatar Milli Meclisi, Tataristan Aksakallar Konseyi, Tatar Toplum Merkezi ve bir dizi kuruluş destekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.