SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM: Müzakerelerin ön koşulu, Kırım dahil Ukrayna toprak bütünlüğünün geri kazanılmasıdır

KTMM: Müzakerelerin ön koşulu, Kırım dahil Ukrayna toprak bütünlüğünün geri kazanılmasıdır

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2022 16:36
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2022 16:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM: Müzakerelerin ön koşulu, Kırım dahil Ukrayna toprak bütünlüğünün geri kazanılmasıdır

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın sona ermesi için iki ülke arasında yapılan müzakerelere ilişkin açıklama yaptı. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı aslında 20 Şubat 2014 tarihinde başlattığını vurgulayan KTMM, müzakerelerin yapılması için belirlenen en önemli önceliklerden birinin Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kenti dahil olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin geri kazanılması olması gerektiğini belirtti.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Rusya’nın 2014’te başlattığı savaşın sona erdirilmesi için Ukrayna ile Rusya arasında yürütülen müzakerelere ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada, Ukrayna-Rusya savaşının, Kırım Yarımadası'nda konuşlandırılan Rusya Karadeniz Filosu birliklerinin katılımıyla 20 Şubat 2014’te başladığını belirten KTMM, “Uluslararası toplumu Kırım’ın Rus işgalini ve ilhak girişimlerini kararlılıkla kınamasına rağmen, Rus işgalci yönetimi, 8 yıldır Kırım’ın Rus işgalini kabul etmeyen ve Ukrayna devletine sadık kalan Kırım Tatar halkı ve Ukrainlere yönelik acımasızca zulmetmeye ve terör estirmeye devam ediyor” değerlendirmesini yaptı.

Açıklamada Rus ordusunun, 24 Şubat 2022 tarihinde, Ukrayna'nın şehirlerini, havalimanlarını, altyapısını ve hayati önem taşıyan iletişim merkezlerini eşzamanlı olarak bombalayarak ve füzelerle vurarak Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal başlattığını ifade edilirken, “Rusya Federasyonu'nun Ukrayna devletine karşı 21. yüzyılda benzeri görülmemiş gaddarlığı ve alaycı saldırganlığı 23 gündür devam ediyor. Her gün kadın ve çocuklar dahil yüzlerce sivil insan hayatını kaybediyor. Şu anda düşman Kıyiv, Odesa, Harkiv'i ele geçirmeye, Mariupol'u küllere ve harabelere çevirmeye çalışıyor. Herson bölgesi, Zaporijjya bölgesinin bir parçası, Donbas'ın bazı bölgeleri, bazı yerleşim yerler işgal altında.” denildi.

"KTMM UKRAYNA'YI CESURCA SAVUNAN ARALARINDA KIRIMLILARIN DA BULUNDUĞU UKRAYNA ORDUSUNA ŞÜKRANLARINI SUNUYOR"

Açıklamada, Ukrayna halkının desteğiyle Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin her gün düşmana kahramanca karşı koyarak zafer gününü ve işgal altında bulunan topraklarının kurtarma gününü yaklaştırdığını belirtilirken, şu ifadeler kullanıldı:

Ukrayna-Rusya savaşının sona erdirilmesinin koşullarının, taraflar üst seviye müzakerelere oturmadan ve anlaşma metinleri üzerindeki çalışmaya başlamadan çok önce tartışılmaya başlayacağı açıkça görünüyor. KTMM, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın 17 Mart 2022 gecesi yaptığı, ‘Müzakerelerdeki önceliklerim kesinlikle açık: savaşın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik, toprak bütünlüğünün geri kazanılması, ülkemiz için gerçek garantiler, ülkemiz için gerçek koruma" açıklamasında sıraladığı öncelikleri tamamen destekliyor. 

KTMM, Ukrayna toprak bütünlüğünün Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) dahil olmak üzere uluslararası kabul görmüş sınırları içinde geri kazanılmasının, Ukrayna-Rusya savaşının sona ermesi konusunda Ukrayna'nın yetkili temsilcileri ile saldırgan ülke Rusya Federasyonu temsilcileri ayrıca ilgili ülke ve uluslararası örgütlerin temsilcilerinin katılımıyla yürütülecek resmi müzakerelerin yapılması için ön koşul olması gerektiğini kanaatinde.

KTMM, Ukrayna’yı cesurca savunan, aralarında Kırımlıların da bulunduğu Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine şükran ve saygılarını sunuyor.

Kırım Ukrayna’dır!

Şan Olsun Ukrayna!

RUSYA UKRAYNA’YA KARŞI SAVAŞ BAŞLATTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal başlattığını duyurdu. Rus ordusu Ukrayna’daki kritik altyapı tesisleri, havaalanları, sivil yerleşim birimlerini bombalıyor. Birleşmiş Milletler, Rus saldırılarından dolayı yaklaşık 3 milyon Ukrayna vatandaşının ülkeyi terk ettiğini duyurdu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.