SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM'den Ukrayna'ya Kırım idari sınırındaki geçişleri kapatma kararını gözden geçirme çağrısı

KTMM'den Ukrayna'ya Kırım idari sınırındaki geçişlerin kapatılması kararına ilişkin dikkat çeken çağrı

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2020 19:55
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2020 21:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM'den Ukrayna'ya Kırım idari sınırındaki geçişleri kapatma kararını gözden geçirme çağrısı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Ukrayna Bakanlar Kuruluna, işgal edilen Kırım ile Herson bölgesi arasındaki idari sınırda bulunan kontrol noktalarını geçici olarak kapatma kararının yeniden gözden geçirilmesi çağrısı yaptı.

KORONAVİRÜS TEDBİRİ NEDENİYLE İDARİ SINIR KAPATILDI

Bilindiği gibi, Ukrayna Bakanlar Kurulu, 9 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Rus işgali altında bulunan Kırım ve Ukrayna’nın ana kısmı arasındaki idari sınırda bulunan kontrol noktalarını geçici olarak kapatma kararı almıştı. Kararın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının çerçevesinde alındığı belirtilmişti.

Kırım Tatar Milli Meclisinin konuya ilişkin çağrısını, Başkan Refat Çubarov, 12 Ağustos 2020 tarihinde kişisel sosyal medya hesabından yayımladı.

"İLGİLİ KARAR UKRAYNA VATANDAŞLARININ HAKLARINI İHLAL EDİYOR"

Açıklamada, Bakanlar Kurulunun söz konusu kararının, özellikle Kırım’da ikamet eden Ukrayna vatandaşlarının, Ukrayna Anayasası ve kanunları ile garanti altına alınan vatandaşlık haklarını ihlal ettiği belirtildi. KTMM'nin açıklamasında, "Yönetimin, özellikle Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol’de yaşayan vatandaşlara karşı sergilediği bu tür davranışları insanların nezdinde hoş karşılanmıyor ve Ukrayna yönetiminin itibarını düşürüyor." denildi.

İlgili haber: Kırım'ın idari sınırındaki kontrol noktalarının kapatılmasına tepki

"KIRIM İLE İLGİLİ ALINAN KARARLAR KTMM İLE GÖRÜŞÜLMELİ"

Bunun dışında, bu tür kararları almadan önce daha geniş çaplı istişarelerin yapılmasını talep eden KTMM, "Ukrayna'nın yürütme makamlarının, geçici işgal altında bulunan Kırım ve sakinleri ile ilgili sorunları etkili bir şekilde ele almasını sağlamak ayrıca Ukrayna vatandaşlarının haklarının ağır bir şekilde ihlal edildiği başka durumlardan kaçınmak için Bakanlar Kurulu yönetimi ve Bakanlar Kurulu üyeleri ile Kırım Tatar halkının tek ve en üst temsilci organı olan Kırım Tatar Milli Meclisi arasında sistematik istişare ve toplantı yapmasını talep ediyoruz.” denildi.

Yapılan açıklamada KTMM’nin, Bakanlar Kurulunun 8 Ağustos 2020’de kabul ettiği kararı en kısa zamanda yeniden gözden geçirmesini umduğu kaydedildi. Ayrıca, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilciliği ile insan hakları örgütleri tarafından hazırlanan değişiklikleri karara dahil etmesini talep ettiği de açıklamada yer aldı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.