SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM'den Türkiye'ye teşekkür mektubu

KTMM'den Türkiye'ye Ukrayna'da 500 konut projesi için teşekkür

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2021 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2021 13:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM'den Türkiye'ye teşekkür mektubu

Türkiye ve Ukrayna arasında 10 Nisan 2021 tarihinde düzenlenen Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nda, "Kırım Tatar Halkının Temsilcileri ve Ukrayna Vatandaşlarının Yararlanıcı Kategorileri İçin Konut Yapımı Alanında İş Birliğine Dair Çerçeve Anlaşma" imzalandı. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, söz konusu anlaşmanın imzalanması ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazarak teşekkürlerini bildirdi.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, "Kırım Tatar Halkının Temsilcileri ve Ukrayna Vatandaşlarının Yararlanıcı Kategorileri İçin Konut Yapımı Alanında İş Birliğine Dair Çerçeve Anlaşma'nın" 10 Nisan'da imzalanması bağlamında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazdı.

KIRIM TATAR MİLLİ MECLİSİ BAŞKANI, UKRAYNA'DA 500 KONUT PROJESİ İÇİN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİ

Çubarov, mektubunda Türkiye’nin Kırım Tatar halkına verdiği destek için teşekkür etti. Çubarov’un dün sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımının tam metni şu şekilde:

10 Nisan 2021 tarihinde Ukrayna ile Türkiye hükümetleri arasında , "Kırım Tatar Halkının Temsilcileri ve Ukrayna Vatandaşlarının Yararlanıcı Kategorileri İçin Konut Yapımı Alanında İş Birliğine Dair Çerçeve Anlaşma"nın imzalanması bağlamında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup gönderdim. Mektupta aşağıdaki hususlara dikkat çektim:

-KTMM adına Türkiye'nin Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği kararlı destekten, yedi yıldır Rusya Federasyonu’nun işgali altındaki Kırım’da yaşayan Kırım Tatar halkının hak ve çıkarlarının korunmasına gösterilen özenden dolayı teşekkür ediyorum.

-Kırım Tatar halkının en büyük arzusu; Kırım’ın en hızlı bir şekilde işgalden kurtarılması ve Kırım Yarımadası ile etrafındaki Karadeniz ve Azak Denizi karasularının Ukrayna devlet egemenliği altına geri dönmesidir.

-Kırım dışında ama Ukrayna sınırları içinde yaşayan Kırım Tatarlarının hem kendi kimliklerini koruyabilmesi hem de Rus işgalcilerden kurtarılan Kırım’ın yeniden entegrasyonu ve kalkınması için kullanabilecekleri mesleki ve entelektüel potansiyellerini artırmak için uygun koşulları oluşturmaya çalışıyoruz.

-KTMM Türkiye Cumhuriyeti’nin, can tehdidi nedeniyle Rusya işgali altındaki Kırım'ı terk etmek ve Ukrayna anakarasında yaşamak zorunda kalan Kırım Tatarlarının yerleştirilmesine yönelik çabalarını takdir ediyor. Bunlar arasında Rus-Ukrayna savaşına katılanlar, siyasi tutsaklar, Kırım Tatar milli hareketi aktivistleri, sivil aktivistleri, siyasetçiler, gazeteciler, üniversite öğretmenleri, kamu görevlileri ve diğerleri yer alıyor;

-Ancak Çevre Anlaşması ile öngörülen oranda ( Kıyiv 100 daire, Mıkolayiv 200 daire, Herson 200 daire) konutların inşa edilmesi işgal altındaki Kırım’ı terk etmek zorunda kalan ve Kıyiv ile Ukrayna’nın başka bölgelerine yerleşen birçok Kırım Tatar ailesinin konut sorununun ciddiyetini ortadan kaldırmayacaktır.

-Ukrayna ve Türkiye Cumhuriyeti hükumetleri tarafından kabul edilen ve Ukrayna ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri arasında imzalanan “Kırım Tatar Halkının Temsilcileri ve Ukrayna Vatandaşlarının Yararlanıcı Kategorileri İçin Konut Yapımı Alanında İş Birliğine Dair Çerçeve Anlaşması” ile güvence altına alınan karara saygı duyan KTMM, 500 konutun inşa edilmesine yönelik söz konusu projenin hayata geçirilmesi ile eş zamanlı olarak, Kıyiv şehri de dahil olmak üzere zorunlu iç sığınmacı olan Kırım Tatarlarının yoğun olarak yaşadığı yerlerde ek 500 dairenin inşa edilmesi olanağını değerlendirme çağrısında bulunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.