SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkanı Refat Çubarov'dan doğum gününde, Kırım Tatar siyasi tutsakların çocuklarına destek verme çağrısı

KTMM Başkanı Refat Çubarov'dan doğum gününde, Kırım Tatar siyasi tutsakların çocuklarına destek verme çağrısı

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2021 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2021 13:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkanı Refat Çubarov'dan doğum gününde, Kırım Tatar siyasi tutsakların çocuklarına destek verme çağrısı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov bugün 64’üncü doğum gününü kutluyor. Doğum günü nedeniyle açıklama yapan Refat Çubarov, Kırım Tatar siyasi tutsakların çocukları için başlatılan “Yardım Eli” kampanyasına destek çağrısı yaptı.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Kırım’da Rus işgalci yönetimi tarafından siyasi nedenlerden ötürü düzmece suçlamalar çerçevesinde yasa dışı olarak alıkonulan ve büyük çoğunluğu Kırım Tatarı olan Ukrayna vatandaşlarının çocuklarına destek vermek amacıyla başlatılan “Yardım Eli” kampanyasına katılma çağrısı yaptı.

KIRIM TATAR ÇOCUKLAR İÇİN BAŞLATILAN "YARDIM ELİ" KAMPANYASINA DESTEK ÇAĞRISI

Çubarov, doğum günü nedeniyle sosyal medya hesabından yayımladığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bugün benim doğum günüm…

8 yıldır, doğum günümde Rus işgali altındaki Kırım’da yaşayan anneme, akrabalarım ve yakınlarıma sarılmak için evime gidemiyorum.

Öte yandan, Kırım’ın işgali sonucu ailem ve yakınlarım ile görüşemediğimden dolayı hissettiğim acı, Kırımlı siyasi tutsakların ailelerinin hissettiği acılar ile kıyaslanamaz. Rus işgalciler, babalarını yasa dışı alıkoyduğu ve ağır hapis cezalarına mahkum ettiği için 197 çocuk babasız büyüyor.

Bu 197 çocuk arasında 7’si; Nariman Celal, Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un çocukları. Nariman Celal’in 4 çocuğu var: Adile, Emine, 5 yaşındaki Cemil ve bir yaşındaki Nial. Aziz Ahtemov’un kızı da henüz 2 yaşında. Asan Ahtemov 7 yaşındaki Refat ve 3 yaşındaki Safiye’nin babası. 

Sevgili arkadaşlar,

Biraz düşündükten sonra, doğum günümde sizden Kırım'daki siyasi mahkumların çocuklarına destek vermek amacıyla, Kırım Tatar Milli Meclisi desteğiyle Kırım Ailesi merkezi başta olmak üzere bir dizi Kırım Tatar sivil kuruluşu tarafından başlatılan “Yardım Eli” yardım kampanyasına katılmanızı istemeye karar verdim.

Yardım kampanyasına katılmak isteyenler aşağıdaki banka bilgilerini kullanabilir:

PrivatBank banka kartı:

Bekir Ablayev

4149 6090 0568 3216

MonoBank banka kartı

Bekir Ablayev

4441 1144 4605 7315

Kırım Haber Ajansı (QHA) ekibi olarak Refat Çubarov’un doğum gününü kutluyor, bu günün gelecek yıllarda özgür Kırım’da kutlaması dileğiyle nice sağlıklı mutlu seneler diliyoruz.

REFAT ÇUBAROV KİMDİR?

Refat Çubarov, 22 Eylül 1957 tarihinde Özbekistan’ın Semerkant şehrinde doğdu. 1983 yılında Moskova Devlet Tarih ve Arşiv Enstitüsünden Tarihçi ve Arşivci olarak mezun oldu. Eylül 1974 – Haziran 1975 tarihleri arasında 1 No’lu Akmescit Teknik Meslek Lisesinde eğitim aldı. Kasım 1975 – Kasım 1977 tarihlerinde askerliğini yaptı.

Çubarov, Kasım 1977 – Haziran 1983 tarihinde Moskova Devlet Tarih ve Arşiv Enstitüsünde eğitim gördükten sonra Ağustos 1983’ten Eylül 1990’a kadar Riga şehrinde Letonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Ekim Devrimi ve Sosyalizm Yapılanma Devlet Merkez Arşivinde uzman arşivci, yönetici ve uzman araştırmacı olarak çalıştı.

Daha sonra Mayıs 1994 – Nisan 1998 tarihlerinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu’nda Kırım Yüksek Konseyi Daimi Komitesinin Ulusal Politika ve Sürgün Konularından sorumlu Kırım Parlamentosu Başkan Yardımcısı pozisyonunda çalıştı. Ukrayna Parlamentosunda 1998-2002, 2002-2006 ve 2006-2007 olmak üzere 3 dönem milletvekili oldu.

Çubarov, Mayıs 1999’dan bu yana Ukrayna Cumhurbaşkanına Bağlı Kırım Tatar Temsilciler Konseyi üyeliğini, Mayıs 2009’dan itibaren de Dünya Kırım Tatar Kongresinin (DQTK) Başkanlığını yapıyor. 1994-1998 yıllarında Kırım Milletvekilliği de yapan Çubarov, Kasım 2010’dan Kırım’ın Rusya tarafından işgaline kadar Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu Milletvekilliği yaptı.

Refat Çubarov, 27 Ekim 2013 tarihinde Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı seçildi. 15 Mayıs 2015’ten 2019’daki seçimlere kadar Ukrayna Parlamentosunda milletvekili olan Çubarov, Petro Poroşenko Bloku parti grubu üyesiydi. Ayrıca Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları, Milli Azınlıklar ve Milliyetlerarası İlişkiler Komitesi ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Daimi Heyet üyelerindendi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov kimdir? KIRIM’IN İŞGALİYLE, İŞGALCİ RUSYA TARAFINDAN YARIMADAYA GİRİŞİ YASAKLANDI

Rusya’nın işgal ettiği Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, 4 Mayıs 2014 tarihinde bizzat Kırım Tatar Milli Meclisi’ne gelerek, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Refat Çubarov’u “aşırıcılık faaliyetlerinin yasak olduğu konusunda uyardı ve aşırıcılık faaliyetlerini derhal durdurmasını talep etti”. 5 Temmuz 2014 tarihinde ise Refat Çubarov’un Kırım’a girişi 5 yıl süreyle yasaklandı.

İŞGALCİLERDEN ÇUBAROV HAKKINDA DÜZMECE DAVA

Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesinde işgalcilerin KTMM Başkanı Refat Çubarov’a karşı açtığı düzmece dava görülmeye devam ediyor. 

İşgalciler, KTMM Başkanı Refat Çubarov’u 26 Şubat 2014 olayları çerçevesinde güya Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmayı amaçlayan toplu eylemleri organize etmek ve kamuya açık olarak bu eylemleri gerçekleştirme çağrıları yapmakla suçluyor.

Sözde Soruşturma Komitesi, Refat Çubarov’un 25 Şubat 2014 tarihinde yardımcısı olan Ahtem Çiygöz’e, Kırım Parlamentosu binası önünde “toplu kargaşayı organize etme talimatı” verdiğini ileri sürdü.

İşgalciler, KTMM Başkanı Refat Çubarov’a; Rusya Ceza Kanunu’nun 212. maddesinin 1. fıkrası (şiddet içeren toplu kargaşa organize etmek), 280. maddesinin 1. fıkrası (Rusya’nın toprak bütünlüğünü ihlal etmeye amaçlayan eylemlere çağrı) ve 280.1. maddesinin 2. fıkrası (Rusya Federasyonu’nun toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemlerde bulunma çağrıları) çerçevesinde sözde suçlama yöneltti.

Refat Çubarov: Kırım'daki baskınlar, işgalci yönetimin intikamıdır İŞGALCİLERDEN KTMM BAŞKANINA 6 YIL HAPİS CEZASI

Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Yüksek Mahkemesi, 1 Haziran 2021'de, yapılan duruşmada KTMM Başkanı Refat Çubarov’un 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu binası önünde güya “toplu kargaşa organize etmekten” suçlu bulunduğunu açıkladı. İşgalci mahkeme, gıyaben yargılanan Refat Çubarov hakkında 6 yıl hapis cezası, 200 bin para cezası ve 200 saat zorunlu kamu hizmeti cezası kararı aldı.

“26 ŞUBAT DAVASI”

Bilindiği gibi 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisinin karşı karşıya geldiği büyük miting yapıldı. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını istemişti.

Ardından sözde yönetim bahse konu mitingden dolayı “toplu kargaşa” gerekçesiyle Kırım Tatarlarına baskı aracı olarak sözde “26 Şubat davası”nı başlattı. Kırım’ın Rus yönetimi tarafından “26 Şubat Davası” kapsamında gözaltına alınanlar arasında Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Mustafa Degermenci ve Ali Asanov tutuklu bırakılırken, Eskender Kantemirov, Arsen Yunusov ve Eskender Emirvaliyev teminat ile serbest bırakılmıştı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde “kargaşa organize etmek” suçuyla 29 Ocak’ta gözaltına alınmıştı. “26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınan diğer Kırım Tatarları da “toplu eyleme katılmakla” suçlandı.

Kırım Yüksek Mahkemesi, 20 Temmuz 2016 tarihinde yaptığı duruşmada, “26 Şubat davalarını” ayırmaya, yani 26 Şubat 2014 tarihinde miting organize etmek suçuyla yargılanan Ahtem Çiygöz ve mitinge katılmakla suçlanan gençleri birbirinden ayrı şekilde yargılamaya karar verdi. 13 Eylül tarihinde söz konusu karara itiraz dilekçesi incelendi, ancak Rus hakimler dilekçeyi reddederek önceki mahkemenin kararını onadı.

11 Eylül 2017 tarihinde Kremlin kontrolündeki mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ü 8 yıl hapse mahkum etti. Türkiye Cumhurbaşkanı başta olmak üzere birçok kişinin çabası sonucu 25 Ekim 2017 tarihinde Ahtem Çiygöz serbest bırakılarak Türkiye’ye götürüldü. 27 Ekim’de Ahtem Çiygöz Ukrayna’ya döndü.

Akmescit’teki sözde Merkez Bölge Mahkemesi 19 Haziran 2018 tarihinde,  Ali Asanov ve Mustafa Degermenci hakkında 4 yıl 6 ay, Arsen Yunusov ve Eskender Kantemirov hakkında 4 yıl, Eskender Emirvaliyev hakkında 3 yıl 6 ay şartlı hapis ve hepsine 3 yıl denetimli serbestlik kararını verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.