SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkanı Çubarov: 23 Şubat Kırım, Kırım Tatar halkı ve tüm Ukrayna tarihi için trajik bir gündür

KTMM Başkanı Çubarov: 23 Şubat Kırım, Kırım Tatar halkı ve tüm Ukrayna tarihi için trajik bir gündür

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2021 14:48
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2021 14:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkanı Çubarov: 23 Şubat Kırım, Kırım Tatar halkı ve tüm Ukrayna tarihi için trajik bir gündür

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Halk Cumhuriyeti hükumetinin ilk başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın kurucularından, Kırım, Litvanya, Polonya ve Belarus Müftüsü Numan Çelebicihan’ın şehit edilişinin 103. yıl dönümü ve 1944 Çeçen ve İnguş halklarının Sürgününün 77. yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 23 Şubat’ta yıl dönümü kaydedilen Numan Çelebicihan'ın şehadeti ve Çeçen ve İnguş Soykırımını andı. Çubarov, halkının tarihini koruyan ve Sovyet rejiminin kurbanlarını hatırlayan herkesle dayanışma içerisinde olacaklarını vurguladı.

ÇELEBİCİHAN'IN ŞEHİT EDİLİŞİNİN YIL DÖNÜMÜ

23 Şubat tarihinin Kırım, Kırım Tatar halkı ve tüm Ukrayna tarihi için trajik bir gün olduğunu belirten Çubarov, “Kırım Halk Cumhuriyeti hükûmetinin ilk başkanı, 1. Kırım Tatar Milli Kurultayı organizatörlerinden biri, Kırım, Belarus, Litvanya ve Polonya Müslümanları Müftüsü, daha sonra Kırım Tatar milli marşı olan 'Ant Etkenmen' şiirinin yazarı Numan Çelebicihan, 103 yıl önce, 23 Şubat 1918 tarihinde, Akyar’da (Sivastopol) Bolşeviklerce kontrol edilen Karadeniz Filosu denizcileri tarafından  acımasızca işkence edilerek katledildi. Moskova emriyle işlenen acımasız suikast Kırım Tatar halkının kendi devletini kurma çabalarını bastırmak amacıyla gerçekleştirildi.” ifadelerini kullandı.

ÇEÇEN İNGUŞ HALKLARININ SOYKIRIMI

Bununla birlikte 1944 Çeçen ve İnguş halklarının Sürgünü yıl dönümünü hatırlatan KTMM Başkanı, “77 yıl önce, 23 Şubat 1944 tarihinde SSCB’nin NKVD birlikleri Çeçen ve İnguş halklarının anavatanlarından sürgününü başlattı. Farklı değerlendirmelere göre anavatanından 500 ila 600 bin Çeçen ve İnguş sürüldü. İki ay sonra benzer korkunç trajedi Kırım’da da yaşandı. 18 Mayıs 1944 tarihinde, Kırım Tatar halkı zorla anavatanından kovuldu. KTMM adına ve şahsi olarak halkının tarihini hatırlayan, kahramanları ve Sovyet rejiminin milyonlarca masum kurbanının hatıralarını koruyan, komşularının trajedilerine empati kuran herkesle dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyorum.” diye belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.