SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal'den Erdoğan ve Zelenskıy'e teşekkür

İşgalci Rus güçlerin kurmaca suçlamaları neticesinde Kırım’da kaçırılan ve ardından sözde mahkemece tutuklanan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'e verilen destek için minnettarlığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2021 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2021 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal'den Erdoğan ve Zelenskıy'e teşekkür

İşgalci Rus güçlerin kurmaca suçlamaları neticesinde Kırım’da kaçırılan ve ardından sözde mahkemece tutuklanan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'e verilen destek için minnettarlığını bildirdi.

Rus işgalci güçleri tarafından, 4 Eylül’de yasa dışı olarak alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, alıkonulduğu tutukevinde yazdığı mektupta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Ukrayna toprak bütünlüğüne ve Kırım Tatarlarına verdiği destek için teşekkür etti. Nariman Celal’in avukatı Nikolay Polzov’un sosyal medya üzerinden yayımladığı mektupta şu ifadeleri kullandı:

"Bilindiği gibi Cumhurbaşkan Erdoğan’ın sayesinde arkadaşlarım ve meslektaşlarım Ahtem Çiygöz ile İlmi Ümerov serbest bırakıldı. Diğer siyasi mahkumları serbest bırakmaya çalışarak bugün de bu çalışmaları devam ettiriyor. Türkiye’nin Ukrayna toprak bütünlüğüne yönelik kararlı tutumu, Kırım Tatar halkının çıkarlarına verdiği destek için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, şükranlarımı sunuyorum.”

ZELENSKIY’E TEŞEKKÜR

Bununla birlikte yazdığı başka mektupta KTMM Başkan Yardımcısı Celal, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’e Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Kırım’da Kırım Tatarlarına yönelik baskılara dikkat çektiği için teşekkür etti.

Kırım’da Rus işgalci yönetiminin haksız, zalim ve zulmün kurbanı olan bir insan için durumun inceliklerini anlayan ve yardım etmeye çalışan insanların desteğini hissetmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Celal, “Ukrayna Cumhurbaşkanının BM Genel Kurulunda benim davamdan da bahsettiğini öğrendim. Cumhurbaşkanına bu büyük destek için teşekkür etmek istiyorum. Cumhurbaşkanının, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün geri kazanılması, insan hakları ve Kırım Tatar halkının onurlu bir geleceği için savaşmaya devam eden soydaşlarım da dahil olmak üzere binlerce özgür insanın tutumunu, görüşlerini ve desteğini dile getirdiğini anlıyorum. Bu ilham veriyor ayrıca umut etmek ve harekete geçmek için güç veriyor!"

İŞGALCİ RUSYA’DAN SÖZDE SABOTAJ İDDİASIYLA KIRIM TATARLARINA BASKI

Rus istihbaratından, 7 Eylül 2021 tarihinde yapılan açıklamada, Akmescit yakınındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde sözde “sabotaj eyleminin” düzenlendiği iddia edilirken “sabotajın” güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından organize edildiğini ileri sürdü. FSB, yürütülen “soruşturma” çerçevesinde 3 “şüphelinin” tutuklandığını bildirirken; Ukrayna tarafının “sabotajı düzenleyen kişilere” güya 2 bin dolar ödül sözü verdiğini iddia etti. Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabında yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verildi.

3 KIRIM TATARI 4 KASIM’A KADAR TUTUKLU KALACAK

Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 6 Eylül’de, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hakkında 4 Kasım’a kadar tutuklama kararı aldı. FSB yürüttüğü düzmece soruşturma sonucu alıkoyduğu Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u güya “sabotaj” düzenlemekle ile suçluyor.

ALIKONULAN KIRIM TATARLARINA İŞKENCE UYGULANDI

İşgalciler günler boyunca Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un bağımsız avukatlara görüşmesine izin vermedi. Daha sonra büyük çabalar sonucu müvekkil ile görüşen avukat Ayder Azamatov, işgalci Rus güçlerinin Kırım Tatarlarına işkence uyguladıklarını anlattı.

İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI

Öte yandan asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında, tutuklama cezası kararı alındı. Biri gece ortasında, diğeri sabah erken saatlerinde FSB görevliler tarafından kaçırılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açıldı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi Kırım Tatarlarını suçlu bularak Şevket Useinov hakkında 14 gün tutuklama cezası, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararı aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.