SON DAKİKA
Hava Durumu

Kıyiv'de siyasi tutsak Server Mustafayev'in yazdığı kitap tanıtıldı

Kıyiv'de siyasi tutsak Server Mustafayev'in yazdığı kitap tanıtıldı

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2020 18:27
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2020 18:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kıyiv'de siyasi tutsak Server Mustafayev'in yazdığı kitap tanıtıldı

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de Kırım Tatar siyasi tutsak Server Mustafayev’in "Hücrede kamera gözetiminde hayat: Server Mustafayev’in günlüğü" isimli kitabın tanıtımı yapıldı.

Kırım Tatar siyasi tutsak Server Mustafayev bundan tam iki yıl önce 21 Mayıs 2018’de alıkonularak Akmescit’teki (Simferopol) tutukevine hapsedildi. Mustafayev, Akmescit tutukevinde bulunduğu 52 gün boyunca günlük tuttu. Siyasi tutsak bu süre boyunca yaşadıklarını, hayallerini ve düşündüklerini kaleme aldı.

Mustafayev’in yazdığı günlük, "Hücrede Kamera Gözetiminde Hayat: Server Mustafayev’in Günlüğü” adıyla basıldı.

Öte yandan, bugün KrımSOS insan hakları teşkilatının Facebook sayfasında ilgili kitabın tanıtımı yapıldı. Tanıtıma, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Yardımcısı Tamila Taşeva, Server Mustafayev ile aynı hücrede alıkonulan eski siyasi tutsak Edem Bekirov, Server Mustafayev’in avukatı Lilya Gemeci ve Kıyiv’de faaliyet gösteren Kırım Evi Kültür Merkezi Program Direktörü Alim Aliyev katıldı.

KİTAP RESMİ BİR BELGE OLARAK İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİNE İLETİLECEK

Günlükle ilgili yapılan çalışmaların detaylarını anlatan Tamila Taşeva, söz konusu günlüğün bir edebi eser olmadığını ve öncelikle bir belge olarak insan hakları örgütlerine gönderileceğini kaydetti. Şimdilik kitabın sadece elektronik ortamda hazır olduğunu belirten Taşeva, kitabın karantina sona erdikten sonra basılacağını aktardı. Avukat Lilya Gemeci, dün Server Mustafayev’in Rostov-na-Donu kentinde video konferans şeklinde gerçekleşen duruşma hakkında bilgi verdi. Avukat Gemeci, "Server, dün günlüğünün tanıtılacağını öğrendi ve kitabın hazırlık aşamasında yer alan ve siyasi tutsaklar konusunu gündemde tutmaya çalışan herkese teşekkürlerini iletti." dedi.

BEKİROV: HALA HAYATTAYSAM SERVER SAYESİNDE

Tanıtım sırasında konuşan eski siyasi tutsak Edem Bekirov ise, "Server’in günlüğünde anlattığı günlerde onunla birlikte aynı hücrede tutulduğum için mutluyum. O benim kardeşim gibi...Server’in desteği sayesinde ben hala hayattayım. Onun duaları sayesinde evime ve aileme kavuştum. Böyle bir evlat yetiştiren anne babaya da teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

BAHÇESARAY’DA KIRIM TATARLARININ EVİNE BASKIN

İşgalciler, 21 Mayıs 2018 tarihinde Bahçesaray’da iki Kırım Tatarının evine baskın düzenledi. Baskınlardan biri Kırım Dayanışması Sivil Toplum Teşkilatı aktivisti Server Mustafayev’in evine yapıldı. Diğer baskının ise Kırım Tatarı Edem Smailov’un evine gerçekleştirildi.

KIRIM TATARLARI ALIKONULDU

Evlerinde yasa dışı arama yapılan Server Mustafayev ve Edem Smailov arama sonrasında işgalciler tarafından Akmescit’e götürüldü. İşgalciler Kırım Tatarlarını, Rusya’da yasak olan Hizb-ut Tahrir teşkilatının üyesi olmakla suçlayarak haklarında tutuklama kararı aldı.

SÖZDE HİZB-UT TAHRİR DAVASINA DAHİL EDİLDİ

Server Mustafayev ve Edem Smailov aleyhine Rusya Ceza Kanunu’nun 205.5. Maddesinin 2. Fıkrası (terör örgütünün faaliyetlerine katılma) uyarınca dava açıldı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.