SON DAKİKA
Hava Durumu

Kıyiv'de "Kırım ve Kırım Tatar Halkının Tarihi" ders kitabı tanıtıldı

Kıyiv'de "Kırım ve Kırım Tatar Halkının Tarihi" ders kitabı tanıtıldı

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2021 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2021 11:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kıyiv'de "Kırım ve Kırım Tatar Halkının Tarihi" ders kitabı tanıtıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de “Kırım ve Kırım Tatar Halkının Tarihi” isimli ders kitabı tanıtıldı. Ders kitabı Ukraince, İngilizce ve Kırım Tatarca olmak üzere üç dilde basıldı.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de, 15 Eylül 2021 tarihinde Yaroslav Mudrıy Milli Kütüphanesinde “Kırım ve Kırım Tatar Halkının Tarihi” isimli ders kitabının tanıtım etkinliği gerçekleşti. Tanıtım toplantısına; Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Refat Çubarov, Kırım Ailesi Koordinatörü Anife Kurtseitova, Kırım Evi Kültür Merkezi Müdürü, Kırım Tatar oyuncu ve yönetmen Ahtem Seytablayev, Kırım Tatar tarihçi Gülnara Bekirova, Ukraynalı tarihçi Andriy İvanets, Kırım Ailesi Koordinatörü ve kurucusu Anife Kurtseitova, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Anton Korınevıç katıldılar.

Tarihçiler Sergiy Gromenko, Gülnara Bekirova, Andriy İvanets, Kırım Tatar yazar Bekir Ablayev ve Ukrayna Politik Araştırmalar Merkezi Başkanı Yuliya Tışçenko tarafından hazırlanan kitabının amacının “uzun yıllar boyunca Ukrayna’ya dayatılan Rus propaganda mitlerini yıkmak” olduğunu belirtildi.

Kitabı değerlendiren  Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Bugün burada tanıtılan kitap çok önemli. Anlamı çok büyük; bilgiler antik zamanından bizim zamanımıza kadar kısa ve anlaşılır bir dilde sunuluyor. Kitabın İngiliz dilinde de basılması çok büyük önem taşıyor" dedi.

YARDIM ELİ

Tanıtım çerçevesinde, işgal altındaki Kırım’da siyasi nedenlerden ötürü alıkonulan Ukrayna vatandaşlarının çocuklarına destek vermek amacıyla başlatılan “Yardım Eli” kermesi yapıldı. Kermeste kitap, Kırım Tatar temalı hediyelik eşyalar, Kırım Tatar yemeklerinin satışından ve el işi atölyelerinden elde edilen gelir, Kırımlı siyasi tutsaklarının ailelerine iletilecek.

KIRIM AİLESİ’NDEN YENİ EĞİTİM PROJESİ

Bilindiği gibi Kırım Ailesi sivil toplum kuruluşu, Ukrayna toplumuna, Kırım ve Kırım Tatar halkının tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak için özel bir proje üzerinde çalışmaya başlamıştı.

Sovyet yönetimi tarafından oluşturulan negatif propagandayı yıkmayı ve Ukrayna halkına Kırım Tatarlarını daha iyi tanıtmayı hedefleyen Kırım Ailesi sivil teşkilatı, Ukrayna Kültür Vakfının desteğiyle “Kırım Tatarları: Tarih, Kültür, Sanat” isimli projeye başlayacağını duyurmuştu. Proje çerçevesinde bir ders kitabı ve 15 video dersten oluşan bir kursun hazırlandığı bildirilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.