SON DAKİKA
Hava Durumu

Kıyiv'de Agatangel Krımskıy'e ithaf edilen bilim konferansı gerçekleştirildi

Kıyiv'deki Vernadskiy Milli Kütüphanesinde, Kırım Tatar kökenli ünlü Ukraynalı bilim insanı Agatangel Krımskıy’in doğumunun 150. yıl dönümüne ithaf edilen bilim konferansının açılışı gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2021 21:03
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2021 21:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kıyiv'de Agatangel Krımskıy'e ithaf edilen bilim konferansı gerçekleştirildi

Kıyiv'deki Vernadskiy Milli Kütüphanesinde, Kırım Tatar kökenli ünlü Ukraynalı bilim insanı Agatangel Krımskıy’in doğumunun 150. yıl dönümüne ithaf edilen bilim konferansının açılışı gerçekleşti.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’deki Vernadskiy Milli Kütüphanesinde 19 Ekim 2021 tarihinde Kırım Tatar kökenli ünlü Ukraynalı bilim insanı Agatangel Krımskıy’in doğumunun 150. yıl dönümüne ithaf edilen bilim konferansının açılışı yapıldı. Konferans, Kıyiv Yunus Emre Enstitüsü, Bakü Uluslararası Çok Kültürlülük Merkezi, Gelvetika Yayınevi desteğiyle Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi, Agatangel Krımskıy Doğu Araştırmaları Enstitüsü, Vernadskiy Milli Kütüphanesi ve Potebnya Dil Bilimleri Enstitüsü tarafından organize edildi. Konferansa ilişkin sosyal medya üzerinden açıklama yapan Kırım Ailesi Kültür Merkezi Başkanı Anife Kurtseitova, “Kırım Ailesi ve Kırım Evi adına konferans açılışında konuşma yapma onuruna layık görüldüm. Açılış etkinliğinde Agatangel Krımskıy’in Kırım Tatar kökenleri ve Kırım Tatar edebiyatı alanındaki çalışmaları hakkında bilgi verdim.” dedi.

UKRAYNALI TÜRKOLOG AGATANGEL KRIMSKIY KİMDİR?

Babası Kırım Tatarı, annesi Ukraynalı olan Krımskıy, lise öğrenimini Ostroh Lisesi’nde ve Kıyiv Pavlo Halahan Koleji’nde tamamladı. Krımskıy, Moskova Lazarev Doğu Dilleri Enstitüsü (1894) ile Moskova Üniversitesi Tarih ve Filoloji Fakültesini (1896) bitirdi. 1896-1898 yılları arasında dil öğrenmek ve araştırma yapmak üzere Suriye ve Lübnan’da bulunan ve ardından 1900’de Profesör olan Krımskıy, 1898-1918 yıllarında Lazarev Doğu Dilleri Enstitüsü İslam Tarihi Kürsüsü’nde çalıştı ve burada Doğu dilleri (Arapça, Farsça ve Türkçe) ve edebiyatları dersleri verdi. Drevnosti Vostoçnıye (Oriental Antiquities) dergisinin editörlüğünü yapan Krımskıy, Çarlık rejiminin dağılmasının ardından Ukrayna’ya döndü. Ukrayna Bilimler Akademisi’nin kurucuları arasında yer alan ve 1918-1941 yıllarında Kıyiv Üniversitesi’nde çalışan Krımskıy, 1930’lu yıllarda Sovyet Rusyası’nın Türkoloji Repressiyası politikasıyla baskı altına alındı. Krımskıy, 1941’de Kazakistan’ın Kostanay şehrine sürgün edildi ve burada hapse atıldı. Agatangel Krımskıy 1942’de hapishanede hayatını kaybetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.