SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: Kırım’da işgalcilere ihbar mesleği gelişti

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım sakinlerinin yaşamında ihbarcılığın bir kariyer olarak geliştiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2017 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2017 12:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: Kırım’da işgalcilere ihbar mesleği gelişti

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da hatıranın Rus tarihi anıtların dikilmesiyle değiştirilmesi yanı sıra SSCB’de diktatör Stalin döneminde çok yaygın olan ihbarcılık geleneklerinin geliştiğini ifade etti.
 
Ukraynalı gazetecilere konuşan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Kırım’da, yarımadada Rusya’nın varlığını yüceltmeyi amaçlayan çok sayıda yeni anıt dikildi. Bunlar arasında Sivastopol’deki Rus Şan Parkı, 2. Katerina, Rus çar 2. Nikolay, 2014 yılında düzenlenen sözde referandum anıtı, Stalin anıtı ve hatıra levhaları, ki bu, Kırım Tatarlarına karşı özel bir hakaret, sözde kibar insanlar anıtları yer alıyor… Bunun dışında ihbarlar yapılmaya başladı. Onların sayısı, SSCB’nin son yıllarında hatırladığımdan daha fazla. Günümüzde ihbarlar yardımıyla insanlar kendi şahsi meselelerini, örneğin kariyer meselelerini çözüyor. Sağlık alanında benzer olaylar hakkında bilgiler bana anlatıldı” deyi kaydetti.
 
Daha önce Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, sadece yaşam düzeyinin yükseltilmesiyle sınırlı kalarak Kırım’ın Ukrayna’ya geri verilmesinin sağlanamayacağını ifade etmişti. Kırımoğlu, “Ülkede yaşamı güzel yapalım, Kırım sakinleri kendileri Ukrayna’ya dönmek ister gibisinden açıklamalar saçma!” diyerek Rusya’nın hiçbir zaman halkın fikrini dikkate almadığını, Rusya’da bir bölgenin statüsünü belirlemek için referandum yapılması gerektiğine dair konuşmaların Rusya’nın toprak bütünlüğüne kastetme olarak nitelendirildiği ve bunun için 5 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü belirtti.
 
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov ise, Ukrayna Parlamentosu kürsüsünden Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’ya Ukrayna Anayasasının Kırımla ilgili 10. maddesinin değiştirilmesi için en kısa zamanda Anayasa Komisyonunun toplanması çağrısında bulundu.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.