SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: Sovyet rejimi, Kırım’da bir etnik temizlik yaptı

Kırımoğlu: Sovyet rejimi, Kırım’da bir etnik temizlik yaptı

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2022 18:25
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2022 18:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: Sovyet rejimi, Kırım’da bir etnik temizlik yaptı

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 18 Mart 1944 tarihinde Kırım Tatar halkını Kırım Yarımadası’ndan süren Sovyet rejiminin amacının “etnik temizlik” olduğunu ifade etti.

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını vatanları Kırım’dan sürgün etti. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Haber Ajansına konuşan, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatarlarını yarımadadan sürerek Kırım’ı “Rus bölgesine” dönüştürmeyi amaçladığını belirtti.

"HEDEFLERİ KIRIM'I TAMAMEN RUSLARDAN OLUŞAN BİR BÖLGEYE DÖNÜŞTÜRMEKTİR"

Sovyet rejiminin ana amacının “etnik temizlik” olduğunu vurgulayan Kırımoğlu, “Yargılandığımda mahkemede bunu söylemiştim; Komünist Partisinin hedefi, Kırım’ı tamamen Rus olan bir bölgeye dönüştürmektir. Halkımız için bu büyük trajediydi.” dedi.

Sürgün sırasında ve sürgünün ilk yıllarında halkın büyük kısmının hayatını kaybettiğini ve Sovyetler Birliği yönetiminin Kırım Tatarlarına her zaman baskı uyguladığını belirten Kırımoğlu, “Çok iyi hatırlıyorum; ilk başta Kırım Tatarlarına sadece 7. sınıfa kadar eğitim almaya izin veriliyordu. Bir süre sonra yüksek okullara, üniversitelerde eğitim almaya izin verdiler. Ama sadece belirli bölümlere kayıt olmaya izin veriliyordu. Yani kısıtlamalar devam ediyordu. Gazetecilik, hukuk fakültelerini tamamen yasaktı” ifadelerini kullandı.

Yarımadadan sürüldükten sonra Kırım Tatarlarına ait kültür mirasının yok edildiğine dikkat çeken Kırımoğlu, “Kırım’da temizlik yapıldı. Mezarlıklar dahil Kırım Tatar halkının tüm kültür mirası yok edildi. Mezar taşlarından kaldırım, domuz ahırlarının inşaatında kullandılar. Yani Kırım Tatar halkını yeryüzünden silmeyi amaçlıyorlardı.” dedi.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını vatanları Kırım’dan sürgün etti. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

Ukrayna Parlamentosu, 2015 yılında Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.