SON DAKİKA
Hava Durumu

Tunus tarihinde ilk yerel seçimler düzenlenecek

Arap Baharı olarak bilinen isyanların ilkinin başladığı Tunus'ta tarihte ilk kez yerel seçimler düzenlenecek.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2018 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2018 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tunus tarihinde ilk yerel seçimler düzenlenecek

Tunus'ta 5,3 milyon seçmen yerel seçimler için sandık başına gidiyor. Ülkedeki 350 yerel yönetimin belediye üyeliğine aday olan 57 bin kişi arasından seçilenler daha sonra Haziran ayının ortasında da belediye başkanlarını belirleyecek.

 

KADINLAR ÖN PLANDA

Adayların yaklaşık yarısı kadınlardan oluşurken, gençler ve siyasete ilk kez atılan isimler de aynı şekilde öne çıkıyor.

Başkent Tunus şehrinin belediye başkanlığı için eczacı bir kadın aday yarışırken, Akdeniz kıyısındaki tatil kasabası Monastır için de İslamcı Ennahda Partisi Musevi bir dikiş makinası tamircisini aday gösterdi.

Arap Baharı'nın 2011 yılında ateşlendiği Kuzey Afrika ülkesinde dönemin Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin iktidarının devrilmesiyle birlikte çok partili seçimler düzenlenmiş ve demokratik bir yönetim şeklinin tesis edilmesi için Tunuslular meclis ve devlet başkanlığı seçimleri için sandığa gitmişti.

Bugün ilk kez düzenlenen yerel seçim ise ülkedeki demokratik yönetimin tesisini derinleştirmeyi hedefleyen ve özellikle denizden uzak ücra bölgelere hizmetleri daha iyi ulaştırma adına yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesine olanak tanıyan anayasa değişiklikleri sonrası olması bakımından önem taşıyor.

 

EN ÖNEMLİ MESELE EKONOMİ

Arap Baharı sonrası 2011'de düzenlenen ilk genel seçimlerde sandıktan İslamcı Ennahda Partisi zirvede çıkmış, yeni anayasanın kabul edilmesi sonrası 2014 seçimlerinde de laiklik yanlısı Nida Tunus Partisi kazanan taraf olmuştu.

Pazar günkü yerel seçimin kazananlarının da büyük ölçüde bu iki parti arasından çıkması beklenirken, yarışa katılan çok sayıda bağımsız adayın da sürpriz sonuçlar elde etmesi olası.

Kuzey Afrika ülkesindeki siyasi partilerin Zeynel Abidin Bin Ali iktidarının sonlanmasından bu yana ekonomik şartları iyileştirmeye gayret etmelerine karşın işsizlik halen yüzde 15 civarında. Enflasyon oranı ise yüzde 7,5 olarak biliniyor. Ülkede ayrıca 2015 yılında özellikle turistik mekânları hedef alan bir dizi silahlı saldırı yaşanmıştı. Takip eden dönemde ilan edilen olağanüstü hal halen geçerliliğini koruyor.

Tunus'ta bir sonraki meclis ve devlet başkanlığı seçimleri 2019'da düzenlenecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.