SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu, işgalden sonra Kırım’a yerleşen Rus vatandaşlarının cezalandırılması için yasa teklifinde bulundu

İşgalci Rusya, yedi yıl boyunca Kırım’a Rus vatandaşlarını yerleştirerek, yarımadanın demografik yapısını değiştirmeye çalışıyor. Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya’nın nüfus değişimi politikasını frenlemek amacıyla, işgal dönemi sırasında Kırım’a yerleşen Rus vatandaşlarının, yasal olarak cezalandırılması için Ukrayna’da yasanın kabul edilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca Kırımoğlu, oturumun ardından Kırım Haber Ajansının konu ile ilgili sorularını yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2021 17:38
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2021 16:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu, işgalden sonra Kırım’a yerleşen Rus vatandaşlarının cezalandırılması için yasa teklifinde bulundu

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, işgalci Rusya’nın yedi yıldır Kırım’a Rus vatandaşlarını yerleştirerek, demografik yapıyı bozmasına karşı Ukrayna Parlamentosunun yasa çıkarması için teklifte bulundu. İşgalden sonra Kırım’a yasa dışı şekilde yerleşen Rusların cezalandırılması gerektiğini savunan Kırımoğlu, yasa teklifinin ayrıntılarını Kırım Haber Ajansına anlattı.

Ukrayna Parlamentosunun Dış Politika ve Parlamentolar Arası İşbirliği Komitesi, İnsan Hakları Komitesi ve Ulusal Güvenlik, Savunma ve İstihbarat Komitesi dün “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) şehrinin işgalden kurtarılması stratejinin dış politika yönleri: Parlamento boyutu” başlıklı ortak toplantı düzenledi. Çevrim içi olarak düzenlenen toplantıda konuşan Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, işgal altındaki Kırım’a yasa dışı yerleşen kişilerin cezalandırılmasını öngören yasayı kabul etmesi için Ukrayna Parlamentosuna (komiteler olarak) öneride bulunmayı teklif etti. Kırımoğlu, işgalin başından bu yana Rusya’nın aktif bir şekilde yarımadaya Rus vatandaşlarını yerleştirdiğini hatırlatarak, Moskova yönetiminin söz konusu sömürgeleştirme politikasının, Cenevre Sözleşmesine göre, savaş suçu olarak kabul edildiğini vurguladı.

500 BİN RUS VATANDAŞI YERLEŞTİRİLDİ

Kırımoğlu yaptığı konuşmada, işgalci Rus yönetiminin, 2014 yılından itibaren yerli halkı yarımadanın dışına itme politikasını yürüterek, Kırım’a aktif bir şekilde Rus vatandaşlarını yerleştirdiğini kaydetti. Kırımoğlu, "Farklı kaynaklara göre yarımadaya yaklaşık 500 bin Rus vatandaşı yerleştirildi." dedi.

CENEVRE SÖZLEŞMESİNE GÖRE SUÇ

Rusya’nın söz konusu sömürgeleştirme politikasının, Cenevre Sözleşmesi'ne göre savaş suçu olarak kabul edildiği hatırlatan Kırımoğlu, “Ukrayna Parlamentosuna, ülke sınırını yasa dışı geçen ve Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarına yerleşen insanların cezalandırılmasını öngören yasa teklifini kabul etme önerisini bu toplantının karar tasarısına eklemeyi teklif ediyorum.” diye belirtti. Oturum sonrası Kırım Haber Ajansının sorularını cevaplayan Kırım Tatar halkının milli lideri, kabul edilmesini istediği yasanın ayrıntılarını anlattı.

İşgal yılları boyunca Kırım’a yüzbinlerce Rus vatandaşı yerleşti. Bu yüzden sizin dile getirdiğiniz yasa tasarısı büyük tepkilere yol açabilir. Kırım’a yasa dışı olarak yerleşenler için nasıl bir ceza öngörülebilir?

Cezai sorumluluk söz konusu. Devlet sınırının izinsiz geçilmesi; ceza hukukunun ihlalidir. Silahlı şekilde sınırdan geçilmesi ise daha ağır bir ihlaldir. Fakat bu konu ile birlikte Kırım’a yerleşme konusundan da bahsetmek gerekiyor. İnsanların (Rusya vatandaşları) daha sonra "Biz bilmiyorduk" dememesi için işgal sonlandıktan sonra, onları neyin beklediğini bilmeleri gerekiyor.

Bu yasa, işgalden sonra Ukrayna sınırını yasa dışı olarak geçenleri ve işgal altındaki topraklara yerleşenleri hedef almalıdır. Ukrayna Parlamentosunun ilgili yasa teklifini kabul etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sizce Kırım’a 2014’ten sonra yerleşen Rus vatandaşları ne şekilde cezalandırılmalı?

Öncelikle onlar, Ukrayna devlet sınırını yasa dışı şekilde geçmekten sorumlular. Bu da para cezası demek. Öte yandan silahlı olarak sınırı geçenler, 8 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. İşgal altındaki topraklara yerleşmeye gelince; yasada işgalden sonra yarımadaya yerleşen Rus vatandaşlarının, kesinlikle Ukrayna vatandaşlığına sahip olamayacağı belirtilmeli. Bu kişiler devlet sınırını yasa dışı geçme suçundan sorumlu tutulduktan sonra, Ukrayna topraklarından sınır dışı edilmeliler.

Mülkler ne olacak? Örneğin bir Rus vatandaşı Kırım’a 2014’den sonra yerleşti ve ev veya arazi satın aldı?

Ukrayna yasalarına göre, bu insanlar yarımadada yasa dışı olarak bulunuyorlar. Ve bunun farkında olmalılar. Bu konunun sürekli gündeme getirilmesi gerekiyor. İşgal dönemi boyunca yapılan tüm anlaşmalar yasa dışı olduğu için Ukrayna bu insanlara tazminat ödemek zorunda değil.

İlgili yasa teklifi hazırlığı ne aşamada?

Yasa teklifi şu an hazır değil. Büyük ihtimal milletvekillerinin girişimiyle, parlamentoya sunulacak. Avrupa Dayanışması Partisi milletvekilleriyle ve hukuk uzmanlarıyla bu konuyu tartışacağız. Diğer parlamento gruplarını bize katılmaya davet edeceğiz. Umarım partiler arasında bu konuda anlaşmazlık yaşanmaz.

İŞGALDEN SONRA KIRIM'A NE KADAR RUS YERLEŞTİ?

Daha önce Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, 2014 yılından sonra Rus yönetiminin Kırım’a 500 bine yakın Rus vatandaşı yerleştirdiğini bildirmişti. Ceppar ayrıca işgalden sonra yaklaşık 60 bin Kırımlının yarımadayı terk ettiğini kaydetmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.